Да върнем блясъка на храма

- реклама -spot_img

БНТ2 стартира кампанията „Да върнем блясъка на храма”БНТ2 стартира кампанията „Да върнем блясъка на храма”

 

 БНТ2 стартира кампанията „Да върнем блясъка на храма”. По инициатива  на телевизията бяха предприети действия за установяване на собствеността на храм- паметника “Св. Александър Невски” и реставрацията му. Тази есен символът на столицата ще навърши сто години. Своя юбилей храмът ще посрещне в окаяно състояние и без документи за собственост. Преди дни БНТ 2 и предаването “Вяра и общество” настояха да бъде учреден инициативен комитет. В състава му са Екатерина Генова – директор дирекция „БНТ Свят и региони” на БНТ, Ставриополски епископ Тихон – председател на църковното настоятелство на храма, Горан Благоев – автор и водещ на предаването на БНТ „Вяра и общество”, Валентин Златев, президент на „Лукойл”, Катерина Манолова – главен продуцент на БНТ2, Антон Митов – журналист от БНР и наследник на художника Антон Митов, изрисувал част от стенописите в „Александър Невски”, Теодора Димова – писател и Мартин Иванов – директор на Държавния архив.  На първата работна среща вчера, стана ясно, че Светият синод е единствената институция, която има законово право да поиска издаването на констативен нотариален акт за собственост на сградата.

Преди повече от сто години, когато в центъра на столицата започва издигането на златните куполи, земята е държавна. Сградата обаче остава ничия. Това спира настоятелството да кандидатства по европейски програми за цялостна реставрация на храма.

„Стенописите трябва да бъдат възстановени, прозорците на купола трябва да бъдат ремонтирани, защото има течове. Въобще “Свети Александър Невски” се нуждае от един генерален ремонт след сто години нищо – заяви Епископ Тихон – предстоятел на катедралния храм-паметник “Св. Ал. Невски” по време на работната среща на Инициативния комитет вчера в БНТ.

Годишните разходи на храма надхвърлят 450 хиляди лева. Приходите остават символични – от свещи и сувенири. Единствено документ за собственост върху сградата би позволил да бъдат събрани достатъчно средства за ремонт.

„Днес решихме да поискаме среща при патриарх Максим и Светия синод, защото те са тези, които трябва да поискат собствеността. Държавата засега твърди, че е готова да я даде на Светия синод”, коментира Екатерина Генова – Директор на Дирекция “БНТ Свят и региони”

 

Участниците в инициативата ще поискат срещи и с председателя на Народното събрание и кмета на София. Предстои и организиране на всенародна кампания за набиране на средства за цялостен ремонт на националния символ.

- реклама -spot_img