БНТ изпълнява задълженията си по договора със С.В.-РСА ООД

- реклама -

БНТ изпълнява задълженията си по договора със С.В.-РСА ООД

 

Във връзка с казуса, възникнал около излъчването на футболния мач Лудогорец – ЦСКА, ръководството на Българска национална телевизия свика пресконференция. На нея Атанас Кацарчев, член на УС на БНТ, обясни пред спортни журналисти, че за да се промени часа на провеждане на мача от БФС е нужен двустранно подписан протокол от БНТ и фирмата С.В.-РСА ООД, собственост на Валентин Михов. Той също така обясни, че съгласно договора между националната телевизия и Валентин Михов, БНТ е длъжна да заснеме и излъчи футболната среща – незаснемането и неизлъчването на мача би било в нарушение на подписания документ. На срещата ръководството на медията разясни, че БНТ заплаща своите задължения спрямо условията по сключения договор. Към момента първата вноска е изцяло изплатена, а от втората е платена една трета. Сроковете за плащане изтичат на 31 май 2012 година, т.е. медията не е пресрочила времето за плащане. Плащанията към фирма С.В.-РСА ООД ще бъдат извършени спрямо клаузите на договора.

Главният продуцент на Продуцентски център „Спорт” Методи Манченко заяви, че спрямо БНТ се постъпва непрофесионално, неморално, преднамерено и злонамерено. Той обясни, че на националната медия се отнема правото залегнало в договора между медията и фирмата на г-н Михов, да заснеме и излъчи мача. Манченко изрази огорчение от името на цялата телевизия, че е въвлечена в „перфектен капан”, който обаче ощетява най-вече зрителите. БНТ ще защити своето добро име с помощта на всички законови мерки, обясни още той.

Според Атанас Кацарчев БФС и в частност Спортно-техническата комисия няма право да променя часа на срещата Лудогорец – ЦСКА, тъй като тя е обект на договора, сключен между БНТ и С.В.-РСА ООД, а БФС се явява трета страна, нямаща нищо общо с договорните отношения. Освен това Методи Манченко заяви, че и днес националната телевизия е направила паричен превод по сметките на Михов, при това извън целевата субсидия, с цел за пореден път да покаже, че е коректен партньор. На 23 май от 20:00 часа БНТ ще излъчи церемония по връчване на годишните награди за театрално изкуство „Аскеер 2012”. В тази връзка, ако БФС не промени часа на футболната среща, БНТ няма да има възможност да я излъчи.

Договорът с г-н Михов е в сила, тъй като не сме получили уведомление за едностранно прекратяване, обясни главният юрисконсулт на БНТ Кремена Кадиева.

Според подписания договор между плащанията и излъчването на мачовете няма обвързаност. По силата на същия договор, ако на БНТ не бъде отпусната акредитация за срещата Лудогорец – ЦСКА, то С.В.-РСА ООД ще наруши договора.

БНТ е дългогодишен коректен партньор на г-н Валентин Михов, винаги е изплащала задълженията си към него и ще продължи да спазва договорните си отношения с него.

 

- реклама -