БНТ излъчва филма „Моето служение” в памет на Патриарх Максим

- реклама -


От 22:00ч. БНТ1 ще излъчи документалния филм „Моето служение” в памет на Патриарха на Българската православна църква – Патриарх Максим.

Филмът е на журналиста Горан Благоев, сниман по повод 90-годишнината на Патриарха, който проследява най-важните моменти от жизнения и духовния път, разказани от първо лице.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Заради дълголетниците в рода си, той винаги е имал нагласата, че ще живее повече от 100 години. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 година. През 1938 година постъпва в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През декември 1941 година в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

Годините на социализма са трудни за Патриарха и църквата. Във филма  „Моето служение” той споделя: Атеистическия режим имаше за цел да обезсили значението на Българската православна църква, вярата в нея и в Бога, и в тези, които я проповядват и изповядват”.

 Лигитимността на Максим бе поставена под съмнение през 90-те години, а несъгласните с избора му за Патриарх тогава създават алтернативен синод. Основният им аргумент, е че Максим е избран под давлението на ЦК на БКП. През тези години Патриархът преглъща още много обиди – на Църковно народен събор през 1998г. той е призован да се откаже от поста си в името на обединението и да се оттегли в манастир. Максим отказва да изпълни препоръката и казва: „Този, който е избран за Патриарх е такъв до смъртта си”. Уставът приет по време на събора остава неузаконен от правителството. По рано, през октомври 1998г. Патриархът потърсва подкрепата на Свеленската патриаршия и я получава на Свеправославен събор в София, където се решава отцепниците от църквата да се покаят. Разколът продължава до 2002г. когато бе приет нов закон за вероизповеданията. Неговото приключване Патриархът коментира така: „Това, което е правено лично към мен, аз с добра съвест мога и го прощавам”.

През 2004г. за 90-тия си рожден ден Патриарх Максим получава орден „Стара планина” първа степен.

През последните години най-големия удар за него са разкриването на досиетата на 11 от 15 владици, които се  оказват агенти на държавна сигурност, а в разгара на последния архонстки скандал, Патриарх Максим така и не успява да се произнесе.

По думите на хората, които го познават Патриархът на Българската православна църква Максим винаги е изпълнявал законите на монашеството, живял е като аскет и е водил тих  и скромен живот.

Патриарх Максим: „Грешки може да съм допускал, но компромиси във вреда на църквата никога. Когато е трябвало да избирам, съм избирал, което ще е полезно за църквата, а не за мен.

Поклон пред светлата памет на Българския Патриарх Максим!

Гледайте „Моето служение” тази вечер от 22:00ч. по БНТ1!

- реклама -