БНТ и терористичния атентат в Бургас

- реклама -

БНТ заложи на висококачествена публицистика

в отразяването на терористичния атентат в Бургас

 

На 18 юли България бе разтърсена от терористичен атентат на летище „Сарафово” в Бургас. БНТ като обществена телевизия заложи на високо качествена журналистика и в своите традиционно успешни публицистични предавания  разработи в дълбочина темата и предостави широка платформа за гледни точки и дискусия по темата. От събитията миналата сряда, които отнеха живота на невинни хора,  „По света и у нас” следи всички новини от България и международния отвзук. Данните за рейтингите на телевизиите показват категорична водеща позиция за БНТ1, която изпреварва Нова тв и става втората по гледаемост медия. От деня на атентата до днес (18 – 26 юли)  централната новинарска емисия в 20.00 ч. е  чрез преките включвания на репортерите, коментарите, анализите и експертните оценки я правят предпочетен и доверен източник за новините, свързани с трагедията.

Миналата седмица  в петък, в рубриката на сутрешния блок за международна политика „Светът е 7” журналистката от БНТ Йоана Левиева –Сойер събра мнения за настроението в Израел след атентата от българския евродепутат Андрей Ковачев и  кореспондента на БНР в Израел Федя Декало. За терористичните заплахи като ежедневие водещата разговаря със журналиста и програмен директор на БНТ1 Севда Шишманова.  По време на предаването БНТ1 отново успява да изпревари  сутрешния блок на Нова тв.

В същия ден в обзорното предаване „Панорама” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи актуални  подробности около взрива и евентуалната самоличност на лицето, извършило атентата. Рейтингът на предаването е почти 5% или 330 000 зрители, което прави БНТ1 втората по гледаемост телевизия в този часови пояс.  

Тази седмица, във вторник, публицистичното предаване „Референдум” също даде трибуна за дискусия по горещата тема. Гости в студиото бяха: депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов, Михаил Миков – зам.-председател на ПГ на “Коалиция за България”, депутатът от “Синята коалиция” Димо Гяуров, председателят на “Атака” Волен Сидеров, депутатът от ДПС Христо Бисеров и независимият депутат Яне Янев. Данните показват, че дискусията по БНТ1 е достигнала рейтинг от 5.7% и  близо 400 000 зрители, за справка Нова тв по същото време е имала рейтинг 4.3 % и 300 000 зрители.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -