Пиши на кирилица

0
50

БНТ стартира кампанията „Пиши на кирилица”

 БНТ стартира кампанията „Пиши на кирилица”

С наближаването на 24 май, Българската национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица“. Тя е насочена основно  към  младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа. Интернет гъмжи от българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията. БНТ ще се опита да възстанови онова уважение към нашите букви, което е необходимо, за да опазим българският език от обидните му изяви.

В повечето форуми има задължителни условия за ползване, в които съществува условието да се пише на кирилица. Въпреки това потребителите не го спазват, но никой не ги санкционира. Проблемът за потребителите се изразява в двете крайности – ако пишеш на кирилица, не можеш да се впишеш в общия тон, а ако пишеш на латиница, срещаш веднага санкцията на потребителите.

Всеки, който е надниквал в тийнеджърски форум, не може да види разговор на кирилица. Там се формира съвсем друг език, с други правила, с множество съкращения и изрази. И на никого нямаше да му прави впечатление, ако това желание или тази мода да се пише на латиница, не се отразяваше на правописа и на езиковата култура на младежите. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище. БНТ избра за лице на кампанията популярната звезда на младото поколение – Криско.

 

БНТ призовава всички активни да качат банера на кампанията на личните си страници или профили във фейсбук. Можете да изтеглите банера от тук ПИШИ НА КИРИЛИЦА

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.