Добро утро с БНТ2

- реклама -spot_img

БНТ2 София пита депутатите – склонни ли са да си намалят заплатите

 Българските депутати не са склонни да намалят заплатите си по примера на италианските им колеги, показа анкета на БНТ2 София. Както е известно, парламентаристите в Италия единодушно решиха да намалят с 1 300 евро месечните си възнаграждения заради кризата и в подкрепа на новия министър-председател Марио Монти, който изцяло отказа да получава заплата.

Пред микрофона на репортерката Карина Караньотова застанаха народни представители от различни парламентарни групи. Всички анкетирани заявиха, че идеята е неприложима в България заради ниските доходи в страната.

„Смятам, че ако трябва да се правят рестрикции, те не бива да засягат само парламента” – смята Меглена Плугчиева от парламентарната група на Коалиция за България.

„Аз дори предлагам българските депутати, които по последни данни имат най-ниските възнаграждения в Европейския съюз, въобще да не получават заплати” – заяви с ирония независимият депутат Дарин Матев.

Според Валентин Николов от ГЕРБ правителството на Бойко Борисов е отличник по икономии и същата тенденция се забелязва и в парламента. Той също не хареса идеята за намаляване на депутатските заплати. Неотдавна Яне Янев от РЗС призна, че получава 2 600 лева като народен представител, но разкри, че повечето му колеги си докарват по 5 000 лева на месец. Това възмути министъра на финансите Симеон Дянков.

БНТ 2 припомня, че миналата седмица депутатът от ДПС Четин Казак предложи народните представители да паркират безплатно на синя зона, когато пътуват по работа.

- реклама -spot_img