БНТ 2 С ФИЛМ И ДИСКУСИЯ ЗА УНИЩОЖНИТЕ ТЮТЮНЕВИ СКЛАДОВЕ В ПЛОВДИВ

- реклама -spot_img

„ТЮТЮНЕВИЯТ ГРАД“ – МЕЖДУ МИНАЛОТО И НЕИЗВЕСТНОСТТА

             БНТ 2 показва  филм за   старите  тютюневи складове в Пловдив, а дискусия по темата предстои в „Абсурдите с БНТ 2”

 

 

В сряда (6-ти април) от 21:30 ч. предаването „Абсурдите с БНТ 2” ще проследи историята на поредния унищожен паметник на културата – тютюневия склад в Пловдив.  Някога той е принадлежал на известната фамилия Чапрашикови, собственици на “Ориенттабако” и е бил една от най-красивите сгради в старата индустриална зона на Пловдив. Срутването му отнася в историята не само уникалната архитектура, но и фреските на един от най-големите български художници – Вълчан Петров.

Каква е съдбата на архитектурната ценност, която новите собственици започнаха да събарят в началото на март,  но беше спасена частично от граждани. Ще бъдат ли предприети мерки за възстановяването на сградата?  За задълженията  и отговорностите на собствениците на сгради, които са паметници на културата   очаквайте коментари  по темата от граждани, експерти от Община Пловдив, архитекти и юристи.

От 22:00 часа, БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Истории от Тютюневия град”, създаден от екип на БНТ-Пловдив, през 2009 година. Лентата е запечатала  уникални  архивни кадри на  строените преди век емблематични сгради на Пловдив. Историята на тези архитектурни шедьоври  е тясно свързана с богатите производители и търговци на тютюн, които са инвестирали  огромни средства в изграждането на старата градска част.  Какво са оставили на поколенията едни от най-големите благодотели на Пловдив през този период – архитектите на тези складове, фамилията тютюнотърговци Куцооглу и  автора на романа „Тютюн” –  Димитър Димов?

Този „архипелаг” от истории с носталгия представя упадъка на индустрията и жалкото състояние на сгради, оформящи облика на Пловдив в района на Централната жп гара, Автогарата и Сточна гара.

Сценарист  на филма „Истории от Тютюневия град” е Пенка Калинкова. Режисьор е Пепа Кошишка, а оператор Георги Котов.

БНТ 2

- реклама -spot_img