Блогът на местния идиот

- реклама -

Блогът на местния идиотВесел четвъртък с Весел

в Дома на хумора и сатирата

 

На 25 октомври т.г. гост на поредния Весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата ще бъде писателят-хуморист Весел Цанков, който лично ще представи нашумялата си книга „Блогът на местния идиот”.  Събитието е съпътстваща изява в рамките на III-я Смешен филм фест – Габрово 2012 (22 – 29.10.) и е включено във фестивалната програма.

Весел Цанков гостува в столицата на хумора като член на журито на фестивала и макар че е претрупан с ангажименти около конкурсната програма, той с удоволствие посвещава една вечер за лична среща със своите почитатели и с всички любители на хумора и шегата.

Романът „Блогът на местния идиот” добива голяма популярност и се радва на изключителен интерес още с излизането си през 2011 г., а тази година донася на създателя си и Златен плакет в категория „Книги” на Годишните награди на Съюза на българските журналисти. Книгата е своеобразно огледало на събитията и нравите в днешна България, пресъздадени с ударен хумор и здаровсловен, груб, дори нецензурен език. Авторът определя романа си като „уникален документ на една кретения, в която 74% от съдържанието е взаимствано от актуалните български новини”.

Весел Цанков започва кариерата си на писател-хуморист още на 16 години с първа публикация във в. „Средношколско знаме”. Не след дълго талантът му е оценен и отличен с редица награди – Голямата награда „Щастливеца” (1987), Наградата на в. „Стършел” (1988), Годишната награда на СБЖ (2000), Наградата „Златен будилник” (2007). Любителите на хумора познават Весел Цанков като автор и водещ на много забавни предавания по Българското национално радио. От 2002 г. той е отговорен редактор на редакция „Хумор, сатира и забава”, а от 2007 г. – продуцент на направление „Култура” на програма „Христо Ботев”. Изявява се като сценарист на комедийни сериали, автор на стихотворения, пародии, фейлетони,  радиопиеси и хумористични коментарни рубрики в пресата. През последните четири години издава четири романа: „Пиксел” (2008), Да не бъдем кльощави (2009), „Блогът на местния идиот” (2011) и „Спасяването на африканските диаманти” (2012).

 

Гостите на Веселия четвъртък ще имат удоволствието да се срещнат с хумориста сред творбите на друг талантлив българин, свързан с книгите – художникът и основоположник на книгооформлението в България Борис Ангелушев. Точно на рождения му ден (роден е на 25.10.1902 г.) Домът на хумора и сатирата показва на широката публика оригинали на твореца, съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите”. „Изложбата „Богът на илюстрацията” е посветена на 110-годишнината от рождението на Борис Ангелушев и представя 61 черно-бели рисунки, създадени през първата половина на XX век. Акцент в изложбата са тематичните колекции „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад”, допълнени от карикатури и рисунки, третиращи важни събития от обществено-политическия живот в страната през миналия век.

Борис Ангелушев е известен с множеството сатирични рисунки и карикатури на антифашистка, политическа и социална тематика. Наричан от съвременниците си „богът на илюстрацията”, и днес художникът е високо ценен за приноса му към изкуството на книгата – след смъртта му СБХ учредява годишна награда, носеща неговото име. Художникът има забележителни постижения в графичното оформление на пощенски марки, създаването на нови шрифтове и развитието на политическия плакат. Но негова страст си остава изкуството на книгата и именно той утвърждава концепцията за цялостно въздействие на илюстрации, оформление и шрифт. Най-известни са илюстрациите му на „Септември” от Гео Милев, „Бай Ганьо” от Алеко Константинов, „Немили-недраги” от Иван Вазов, „Моторни песни” на Никола Вапцаров, „Снаха” от Георги Караславов, „Приказки” от Андерсен, „Чичо Томовата колиба” от Хариет Бичър Стоу, „Съдбата на човека” от Михаил Шолохов.

Изложбата „Богът на илюстрацията” ще остане в зала 5 на Дома на хумора и сатирата до края на годината.

 

Дарина Маринчевска

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

 Борис Христов и издателство „Рива“ издават лириката на Вазов

170-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература заварва народа ни във времена на смут и страхове  Борис Христов и издателство „Рива“ издават лириката...

Спецакции в София: арестуваха приближен на Божков

Специализирани полицейски акции се проведоха на две места в София срещу приближени до Васил Божков. По предварителна информация е задържан е Славчо...

Засилено полицейско присъствие в квартал “Симеоново”

Засилено полицейско присъствие има в столичния квартал “Симеоново”, предаде репортер на БГНЕС. Тежко въоръжени екипи на полицията, Бюрото за защита на свидетели при...

Без закон за опазване на рисовете у нас, популацията им ще изчезне

За съжаление в България рисовете изчезват. Последните данни са от 2008 г., имаше данни за рисове, които навлизат по Осогово, където са...

Гешев: Аз не следя творческата дейност на Бобоков

"Аз не съм видял какво е извадил обвиняемият Бобоков, тъй като не следя творческата дейност на подсъдими лица. /БГНЕС