Благотворително ателие за правене на мартеници

- реклама -

мартенициБлаготворително ателие за правене на мартеници по повод годината на белия щъркел.

Международно преброяване на белия щъркел се провежда това лято с активното участие на България.
Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората. Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди.
От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се провежда едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва в това преброяване през 70-те. От тогава екипи на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) извършват преброяване на територията на цялата страна. То включва обхождане на 253 града и над 5000 села или общо 38 000 км. Преброяването на белия щъркел е най-мащабната кампания в България, свързана с природата. Тя ще ни даде актуална информация за това дали ние българите и останалите европейци живеем в по-чиста среда от преди 10 г. или напротив.
На 1-ви март по традиция се окичваме с пресукания бял и червен конец, като вярваме, че това ще ни донесе здраве, чистота, сила и благополучие. В този ден сякаш се събуждаме от дълбок зимен сън и настройваме часовника си на пролетно време. Отваряме домовете и сърцата си, за да поканим живителната пролетна енергия, която Земята излъчва след като самата тя се е пробудила за ново начало. Изначалната връзка, която имаме с природата ни кара инстинктивно все по-често да търсим контакт с нея, очакваме с нетърпение разцъфването на дърветата, отделяме повече време на синьото небе и слънцето, вдигаме по-често глава нагоре, за да проследим с поглед птиците.
Истински празник за нас е появата на първите щъркели не само, защото те ни подсещат, че трябва да свалим мартениците си, но и защото в присъствието им има нещо величествено и вечно.
Видът е уязвим, затова на територията на цялата страна той е защитен. Осъществяването на мониторинг на популацията е от огромно значение за опазването на белия щъркел. Затова тази година Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН организира благотворително ателие за изработване на мартеници на връх 1-ви март (събота) в чест на птицата, която в годините се е превърнала в неразделен символ на този празник.
Всеки ще изработи мартеничка за себе си като ще може да я откупи срещу скромна сума. Ще бъдат поставени кутии за дарения, в които, ако желаете, може да се включите. Накрая ще завършим с една сесия по йога на смеха в рамките на 20 мин. , в която може да участва всеки, който пожелае. Всички събрани средства от даренията ще бъдат предоставени на Българско дружество за защита на птиците за преброяването на белия щъркел.
Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН ще дари част от сумата, събрана от входната такса на посетителите на ателието.
В събота ( 1-ви март) се събираме от 12 до 15 ч. в залата, където в момента тече изложбата-базар на мартеници в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, който се намира на пл. „Княз Александър I” №1.
Материалите ще бъдат осигурени. Ако все пак имате малко излишна прежда и мъниста, донесете ги. Не пропускайте да вземете със себе си приятели и близки.
Благотворителната работилница е съвместен проект с Българско дружество за защита на птиците.
Ателието е част от събитията по повод 145-годишнината на БАН.

Вход за деца: 1 лв.
Вход за всички баби и дядовци: 1 лв.
Вход за родители и пораснали придружители: 3 лв.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Полусезон Есен 2020/2021 на Софийската филхармония вече е в продажба

В онлайн пресконференция  маестро Найден Тодоров обяви акцентите от полусезон Есен 2020/2021 на Софийската филхармония. Сезонът, който претърпя промени заради пандемичната обстановка, ще започне...

„Пътят до трапезата“ представя Националният етнографски музей

Новата изложба провокира посетителя с богато съдържание и интерактивен подход   „Пътят до трапезата“ е името на новата изложба в Националния етнографски музей, която беше открита...

Доц. Мария Стаевска: Отдалечаването от природата увеличава алергиите

Стерилният начин на живот и отдалечаването от природата увеличават честотата на алергиите. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Мария Стаевска,...

Борислава Петрова: С творчеството на Вазов се възвръщаме към Родината и корените си

Иван Вазов винаги ще бъде актуален. Трябва да познаваме Вазов, творчеството му. По този начин ние се възвръщаме към Родината, корените си....

Стената-хотел на Алепу продължава да генерира обществено недоволство

Спорното строителство в природни обекти продължава да бъде сред основните причини за обществено недоволство, предаде репортер на БГНЕС. /БГНЕС

Фандъкова: Има oколо 700 сигнала на телефон 112 след бурята в София

„В момента има 5 трафопоста със спряно електроподаване в няколко квартала. До обяд електричеството ще бъде възстановено. Около 700 сигнала са подадени...