Biennale ARTEMIDIA и ФОНДАЦИЯ НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ Представят

VIII БИЕНАЛЕ АРТЕМИДИЯ „Изкуство и Приятелство” в Рим
IV МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА ‘’Никола Гюзелев 2021г.
София-Рим, 3-20 ноември 2021г.

Проектът е посветен на Св.Св. Кирил и Методий Покровители на Европа, на България и на българската култура; на 100 г. от смъртта на Иван Вазов; на 700 г. от смъртта на Данте Алигиери; на 160 г. от обединението на Италия; на 85 г. от рождението на М° Никола Гюзелев–Рицарят на Операта; посветен е на диалога между различните култури и народи, както и на Международната награда Никола Гюзелев 2021г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Проектът има за цел задълбочено популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света. Събитието цели също да приобщи още повече младите хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата, които са между най-силно въздействащите средства за формиране на личностите и за укрепване облика на страната ни. Това културно събитие ще бъде осъществено визирайки по-задълбочено съхраняване и популяризиране на националната памет и народност сред българската и италианската общност в София, за по-нататъшно утвърждаване на положителната представа за България в чужбина.
Проекти с оригинална идея, които се развиват чрез една очертана линия от артистични представяния на различни творчески личности на международно ниво в качеството на посланици на народите, които се срещат в своя път. Културен и артистичен обмен – под аспекта на културното и артистичното обединяване между различните народи, които се срещат в Европа, на многобройните артисти в различните сфери на изкуството, като техни посланици.
Чрез осъществяването на този значим културен международен празник Фондация Никола Гюзелев обвързва името си с осъществяването на едно престижно културно събитие, каквото е Биенале Артемидия вече 14 год., с българo-италиански, но и с международен характер, достойно оценено и подпомагано на високо ниво от българска и от италианската страна.
. Представяне на лауреатите на Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2021г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.
. Подбор и представяне на автори в българската и италианската музика и на техни творби в изпълнение на музиканти и оперни артисти от двете страни
. Подбор и представяне на големи автори и техните творби в българската и италианската поезия чрез изпълнения на български и италиански актьори.
. Представяне на творби на български и италиански художници и скулптори
. Представяне на новоизлезли книги на български и италиански автори.
. Ще чуем изпълнения на лауреатите на 4а Международна Награда Никола Гюзелев 2021г. както и на възпитаници на големия български оперен артист и педагог М° Никола Гюзелев, Доктор хонорис кауза на БАН, Комендаторе на Италианската република и носител на престижната международна награда “Златен Джузепе Верди“ (само една малка част от многобройните му признания в България и по света), вече завоювали и международните сцени, които ще изпълнят творби от италиански и български автори.
Всички издания на тези празници са обогатени с участието на артисти, музиканти и певци от най-високо ниво и признание в собствените им страни и извън тях. Тази година между участниците са имена като прекрасните и утвърдени на международно ниво оперни певци Мариана Пенчева, Марян Йованоски, тенорът Калуди Калудов, който освен певческите си качества в тази вечер ще представи и свои графики като автор-художник, сопраното Анна Дитри от Полша, поп певецът Красимир Аврамов от София, М° Серджо Олива, също лауреат на Международната награда Никола Гюзелев и само преди броени дни дирижира концерта на новите лауреати, посветен на 85 годишнината на Маестро Никола Гюзелев. Представени са също художникът-скулптор Серафин Сантибаниец от Испания, младият художник скулптор Микеланджело Валенти от Рим, актрисите Федрерика Басети и АннаМария Гюзелева.
Събитията са изложби, концерти, прожекции в Софийска Опера, Българско посолство в Рим и други зали и галерии в София и Рим. За целите на Биенале Артемидия ще осъществим високо качествени банери, афиши и каталози, които по най удачен начин да подчертаят нивото и значението на тези културно събития, посветени на българския културен гении и постижения.
Биенале Артемидия между Италия и България се осъществява под патронажа на Посланик Тодор Стоянов и Българското Посолство в Рим, със съдействието на Българския културен институт в Рим, на Италианското посолство в София, на Държавния културен институт към МнВР, на Държавната агенция за българите в чужбина, На национален фонд култура към Министерство на културата на България, на Меноти Арт Фестивал от Сполето. Ще има медийното партньорство с български м и италиански медии.
Силният стремеж и акцентът в дейността на Фондация Никола Гюзелев и Биенале Артемидия е безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии. И в тази цел е и нейната програма максимум.

Start typing and press Enter to search