21-то Международно биенале

- реклама -

 В Дома на хумора и сатирата

тече усилена подготовка на 21-то Международно биенале

 

На 1 март изтече крайният срок за изпращане на творби за участие в 21-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013.

От няколко месеца в Музея „Дом на хумора и сатирата” (ДХС) тече неспирна работа по приемането, регистрацията и обработката на художествени творби от цял свят. Новите технологии значително улесняват работата по разпространението на информацията – статутът на Биеналето бе разпратен по електронната поща до десетки хиляди адреси, всеки участник имаше възможност да изтегли от сайта на ДХС www.humorhouse.bg условията и формуляра за участие в конкурсните раздели, а вече може и да  провери онлайн дали са получени творбите му и дали след селекцията ще бъдат допуснати до изложбите.

С пощенско клеймо до 1 март в ДХС все още продължават да пристигат десетки творби от най-далечните точки на света – пътуването от Австралия, Аржентина, Египет, Нигерия или Япония до Габрово отнема доста време. Предстои селекция на творбите и определяне на най-добрите от тях, които ще бъдат отличени с награди. На 19 и 20 март  т.г. в ДХС ще заседава международното жури на Биеналето, председателствано от доц. Иван Узунов – заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”.

 

Тази година Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата навършва 40 години. Първото му издание през далечната 1973 г. включва само два раздела: карикатура и малка сатирична пластика. Днес Биеналето заслужено се нарежда сред най-мащабните форуми на хумористично изкуство в света и предлага шест конкурсни раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, плакат и фотография.

Фасадата на Дома на хумора вече привлича погледите към предстоящата проява – огромно пано анонсира 21-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Негов автор е изтъкнатата българска графичка Галина Павлова, носител на редица национални и международни награди. Тази нейна творба бе отличена с Наградата на Музея „Дом на хумора и сатирата” на предишното 20-о издание на Международното биенале през 2011 г.  

 

Коя е Галина Павлова?

          Магистър по специалността „Илюстрация и оформление на книгата” от Националната художествена академия – София. Член на СБХ, секция „Графика”. Работи в различни области – графика, рисунка, екслибрис и графичен дизайн. Работите й се отличават с особен рисунък и деформация, с ярко изразен личен почерк и висок професионализъм. Има многобройни участия в международни изложби на графиката и екслибриса в България, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, Египет, Италия, Испания, Канада, Китай, Литва, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Финландия, Швеция, Япония и др. Лауреат е на десетки престижни награди от изложби и конкурси в България, Сърбия, Полша, Словакия, Норвегия, Италия. Нейни творби присъстват в редица частни колекции в Европа и Америка.

 

Дарина Маринчевска

Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Pano_-_Bienale2013-s

- реклама -
Previous articleRock IT
Next articleПАДАЩИ ЗВЕЗДИ