Безценен албум

- реклама -

Дариха в ефира на БНТ ценна реликва на Софийската опера

Фотографът Цветан Томчев връчи албум със снимки на оперната прима Катя Попова, който намерил на столичния битпазар

 

Безценен албум с 213 снимки на оперната прима Катя Попова дари днес фотографът Цветан Томчев на Софийската опера и балет в ефира на „Денят започва с култура” по БНТ с водещи Александра Гюзелева и Георги Ангелов.

Томчев, който е основател на БГ Прес Фото, връчи реликвата на мениджъра на връзки с обществеността на първия ни оперен театър Димитър Сотиров.

Томчев открил случайно албума със снимки на сопраното, изложен сред вехториите на софийския битпазар наскоро. За находката той разказа преди дни по време на гостуването си в сутрешния блок на БНТ „Денят започва с култура” с водещи Александра Гюзелева и Георги Ангелов и предложи да го подари на онази институция, която го пожелае. Първа на поканата се отзова Софийската опера и балет, в която Катя Попова е пяла преди десетилетия.

В студиото Димитър Сотиров сподели, че албумът ще е част от сбирката в бъдещия музей на оперното изкуство в България.

Цветан Томчев пък допълни в студиото днес, че е бил потърсен за албума и от Дирекция „Архиви”, Народния театър „Иван Вазов”, както и от музея на Катя Попова в родния й град Плевен.

Колекцията от непоказвани уникални фотоси съдържа моменти от участия на певицата във Франция, бившия Съветски съюз, Румъния. „Има снимки, които аз като фотограф определям като толкова красиви, че биха могли да се разпространяват върху постери, подходящи са и за фотографска изложба”, каза Томчев. На една от тях певицата се е фотографирала върху камила на Слънчев бряг през 1964. Друга я показва до стар мотоциклет, „Иж”, модел 1960,  Запечатани са и лични мигове на певицата – по жътва със снопове, пред хижа „Мальовица”, в Банкя, с лекари в Санкт Петербург (Ленинград).

В студиото на „Денят започва с култура” Димитър Сотиров призова българските граждани, които разполагат с ценни реликви, свързани с културата и оперното изкуство, да се свържат със Софийската опера, за да се събере материал за откриването на Музей на българското оперно и балетно изкуство. Сотиров съобщи още, че на 17 септември, когато ще е първата Нощ на театрите в България, се планира да бъде открита изложба с фотографиите на Попова.

Оперната прима Катя Попова дебютира в Софийската Опера през 1947 г. в ролята на Есмералда в операта “Продадена невеста” от Бедржих Сметана. Изпълнява с успех централни партии в опери на Гуно, Пучини, Масне, Чайковски. Пяла е в Болшой театър, Гранд опера и Опера комик в Париж оперните театри в Белград, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса. Катя Попова загива трагично при самолетна катастрофа през 1966.

Отново в ефира на БНТ водещите Александра Гюзелева и Георги Ангелов се свързаха с Магдалена Петкова – момичето от прочутата снимка от митинга на СДС през 1990 г., чиято снимка предизвика фурор в социалните мрежи. Припомняме, че фотосът бе показан първо по БНТ, в изданието на „Денят започва с култура” в понеделник, когато фотографът Цветан Томчев показа свои кадри от протестите. Кадърът е запечатал 13-годишната тогава Магдалена, върху чието лице са изрисувани флагът на България и надписът „СДС”, а в очите й блестят сълзи.

„Помня този митинг, помня емоцията – това бяха сълзите на моята надежда за нещо по-добро, разказа в ефир Магдалена. – Напуснах България през 2004 г., по лични причини, мечтаех да обиколя света. Времето от тази снимка до днес ми изглежда като цяла вечност.” Днес Магдалена живее в Кувейт.

Tsvetan_Tomchev_vliavo_i_Dimitur_Sotirov_ot_Sofiiskata_opera

- реклама -