БНТ показва бенефиса на легендата Йордан Йовчев

- реклама -

БНТ показва бенефиса на легендата Йордан Йовчев навръх 3 март

 Специални предавания и  Тържествения концерт по случай Националния празник на България за зрителите на БНТ

 

В навечерието на Националния празник, тази събота от 15:55ч. Българската национална телевизия ще излъчи спектакъла „Пътят”, с който легендарният гимнастик Йордан Йовчев сложи край на спортната си кариера. Рекордьорът по участия на олимпийски игри се раздели с публиката и феновете си с бляскав бенефис в столичната „Арена Армеец”, който събра над 12 000 зрители. Освен самия Йовчев, в спектакъла взеха участие над 150 спортисти, които представиха специално подготвени за шоуто съчетания.

В събота от 18:55ч. по случай 135 години от Освобождението на България, БНТ1 и БНТ Свят ще излъчат Тържествения концерт под патронажа на Народното събрание на Република България в пряко предаване от Народния театър „Иван Вазов”. В него ще вземат участие Дръм-шоу „Тъпани”, Младежка филхармония „София” при Националното музикално училище „Л. Пипков”, Симона Петрова, Ива Котева, Зорница Дикова и вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове”, Нина Николина, Любо Киров и „Берковската духова музика”, балет „Арабеск”, струнен квартет „МузикАнтс”, ансамбъл към Националното училище за танцово изкуство, Георги Христов и ансамбъл „Чинари”, както и Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. В него зрителите ще видят и чуят и патриотичните слова на проф. Андрей Пантев, писателя Стефан Цанев, режисьора Александър Морфов, председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, режисьора Маргарита Младенова, както и на много други личности, оставили историческа следа в българската култура.

Филмовата програма в събота предлага българските заглавия „Момчето си отива” от 13:00ч. по БНТ Свят,            “Лачените обувки на незнайния воин” от 13:55ч. по БНТ1  и номинирания за “Оскар” за чуждоезичен филм и удостоен с повече от 30 награди „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” от 21:45ч. отново по БНТ1.

Празничният неделен ден ще започне с предаването „Неделя Х 3” от 7:00ч. В него ще гостуват Пейо Колев от сайта „Изгубената България”, който ще коментира освобождението в снимки и интересни образи. В студиото ще бъдат и потомци на български възрожденци –  Тодор Ненов – Камората – потомък на Васил Левски, Тоня Борисова – родственица на Захари Стоянов и Боян Ботев – родственик на Христо Ботев. Зрителите ще чуят разговор и с психолога Христо Монов, който ще коментира почитат ли младите българи своите национални герои и символи. Предприемачът и писател Боян Бенев ще сподели  оптимистичната си теория за България в следващите 40 години. Музикалните изпълнения в студиото ще бъдат на ансамбъл „Пирин”, Снежана Борисова и група „Оратница”.

От 9:00ч. зрителите на БНТ ще гледат и специалното предаване „Денят започва … на 3 март”. Негови водещи ще бъдат Георги Любенов и Аделина Радева, а зрителите на БНТ ще могат да проследят тържествата на връх Шипка, всичко по-интересно от честванията в цялата страна, както и от националния протест. Специални гости в предаването ще бъдат млади поддръжници на кампанията на БНТ „Васил Левски – 140 години жива идея за свобода”, посветена на паметта и делото на революционера, както и репортерът Йордан Димитров, по чиято инициатива стартира кампанията. Със специално интервю ще поздрави зрителите и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Николаевич Исаков. Гости на предаването ще бъдат и хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева. От 10:55ч. ще започне с прякото предаване от Паметника на Незнайния войн, където ще се проведе военният ритуал по издигането на националния трибагреник. Коментатор на събитието ще бъде докторът по история и водещ на предаването „Вяра и общество” Горан Благоев.

От 12:30 до 14:00ч. зрителите на БНТ ще видят специалното празнично предаване „Денят е 3-ти март” с водещ Андрей Захариев. Негови гости ще бъдат дъщерите на режисьора на филма „Козият рог” Методи Андонов -Милена и Невена Андонови. В студиото темата за миналото и съвремието ще обсъждат историците доц. д-р Пламен Митев, проф. Драгомир Драганов и проф. Светлозар Игов.

В 18:20ч. БНТ 1 и БНТ Свят ще излъчат и Тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България в пряко предаване от площад „Народно събрание”.

Песента, с която Елица и Стоян ще представят България на финалите на песенния конкурс „Евровизия 2013” в Малмьо, Швеция, също ще бъде избрана навръх националния празник на България 3 март на живо по БНТ1 и БНТ Свят. В телевизионно шоу с начален час 20:45 ч. БНТ ще излъчи пряко изпълнението на трите песни, като зрителите и специално жури ще ги оценяват. Водещ на предаването ще бъде Драгомир Драганов. В шоуто ще вземат участие група „Вакали” и Янка Рупкина с внука си – диджеят Георги Василев – Бимбо, които ще представят новата си песен.

Филмовите предложения в неделя са: „Козият рог” от 21:50ч. по БНТ1 и „И Господ слезе да ни види” от 21:50ч. по БНТ Свят. БНТ2 ще излъчи филма за историята на националния химн на Република България „Богослов за Мила Родино” от 17:30ч., както и  „Козелът” от 20:35ч.

 

 

 

 

 

- реклама -