Бароков ансамбъл АФЕТУОЗО

- реклама -

Музикантите от ансамбъла за барокова и нова музика „Афетуозо” отново ще зарадват ценителите на изискания жанр. В четвъртък на 11 октомври във Френския културен институт в София от 19:00 ч. талантливите и посветени на музиката изпълнители (Христина Василева, сопран, Димитър Маринкев, барокова флейта, Христо Маринов, блок флейта и маестро Йосиф Герджиков, клавесин) ще пренесат аудиторията във френския кралски двор на Луи XIV с една „Открадната целувка” от епохата на Европа от 17 век.

Както винаги, програмите на ансамбъла са тематични и представят различни лица на културните епохи, като съчетават музика, поезия и театър. Този път програмата им ще бъде изцяло в атмосферата на музиката, като ще прозвучат емблематични произведения от Жан-Батист Люли, Андре Кампра, Хенри Пърсел, Хендел, Й.С.Бах и др.

Бароков ансамбъл АФЕТУОЗО, чието име идва от музикалния термин “Affettuoso”, характерен за бароковия стил, който указва музиката да се изпълнява с чувство, със страст, активно концертира от 2009 г. Афишът на ансамбъла включва концерти със стара и съвременна музика, сред които „Пауза в радостта” – бароков концерт с поезията на Емили Дикинсън в Софийска градска художествена галерия под патронажа на Американското посолство; „Звукът на мрака” – концерт с поезията на Едгар Алан По в Галерията за чуждестранно изкуство в София през април 2012 г. Вече втора поредна година изпълненията на анасамбъла предизвикват бурни аплодисметни на фестивала на изкуствата „Перперикон” в Кърджали с различните си концептуални програми, като „Дар на даровете”, със сонетите на Микеланджело и „Бленуваният остров”. Сред програмите на ансамбъла са „Влайкови дни на културата” – гр. Пирдоп; концерт с барокова и ренесансова музика в музикален център „Борис Христов”, София; концертни програми за училището в Челопеч; летни празници в Банкя; концерти в Пловдив и пр.

- реклама -