Балканската война

- реклама -

Манифестът за обявяване на Балканската война – за първи път в телевизионен ефир

 

 По случай отбелязването на 100 години от Балканската война този петък от 18:30 ч. Българска национална телевизия ще предложи на своите зрители специално коментарно студио, посветено на честванията в страната. Негови водещи ще бъдат Аделина Радева и Горан Благоев.

Зрителите ще се запознаят с Балканската война „прочетена” чрез войнишки писма, „разказана” от потомци на участници и „почувствана” чрез човешките съдби, които тя е променила.

Събеседници в студиото ще бъдат полк. доц. Станчо Станчев, военен историк, и началник на научна секция във Военна академия „Г. С. Раковски” и доц. д-р Снежана Димитрова, преподавател по история в Югоизточния университет, изучавала войнишките писма от Балканската война.

 

За пръв път в телевизионния ефир БНТ ще покаже оригиналния Манифест на Княз Фердинанд, с който е обявена Балканската война и две негови копия, които никога до сега не са напускали Централния държавен архив. В студиото те ще бъдат показани от експерта на Архива Огнян Пунев.

По темата за отбелязването на годишнината със своите коментари на живо от студиото на БНТ 2 в Русе ще се включи и музикантът Валди Тотев, потомък на полк. Владимир Серафимов, участвал в освобождението на Централните Родопи, чието име от 1934г. носи село Полковник Серафимово.

 Националната телевизия ще проследи на живо и честванията от 100-годишнината от Балканската война в Стара Загора, Смолян и Благоевград.

 

Гледайте специалното празнично студио на БНТ по случай 100 години от Балканската война този петък от 18:30 ч. и Тържествената заря проверка от 19:25 ч. по БНТ1 и БНТ Свят!

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -
Previous articleVIP Brother
Next articleАгент Z-Rock