България ще се състезава във втория полуфинал на Евровизия

- реклама -

Мотото на Евровизия 2012 е „Запали своя огън”

На официална церемония в Баку бе изтеглен жребия за представянето в двата полуфинала на 43-те страни-участнички в песенния конкурс на Евровизия 2012 в Азербайджан. Полуфиналите ще се проведат на 22 и 24 май.

 Организаторите на конкурса от Азербайджан превърнаха събитието в ефектно 100-минутно шоу, в което освен тегленето на жребия бяха излъчени и  кадри от Баку, поздравление от миналогодишната столица на евровизионния конкурс – Дюселдорф и символичното предаване на ключа, символ на домакинството, между кметовете. Домакините представиха логото на музикалния форум както и музикална палитра от оркестрова класика, танци и изпълнения на звездите на най-голямата европейска музикална надпревара от последните години – Руслана, Айсел, Алексадър Рибак, Сафура и Лена.

Жребият отреди България да се състезава във втория полуфинал на 24 май. От страните, с които най-често си разменяме точки, в нашия полуфинал са Сърбия, Македония, Украйна, Турция и Армения. Песента победител от българския финал на 29-ти февруари ще се представи в първа част на полуфинала на 24-ти май. Точният номер на изпълнението ще бъде определен от друг жребий, който ще се проведе в средата на месец март.

 Официалното лого и мото на конкурса в Баку също беше представено. Мотото на конкурса е “Light your fire!” или в превод на български “Запали своя огън”. То е свързано с другото название на Азербайджан – “страната на огъня”.

Песните в първия  полуфинал ще бъдат представени в две части. Страните- участници са: 

Първа част:                                                          

Черна гора
Исландия
Румъния
Албания
Белгия
Латвия
Швейцария
Финландия
Гърция

Втора част:
Молдова
Кипър
Австрия
Дания
Русия
Сан Марино
Израел
Ирландия
Унгария


Пълен списък на участниците във втория полуфинал:

Първа част:

Сърбия
Холандия
Португалия
Македония
Беларус
Малта
Украйна
Армения
България

Втората част:

Швеция
Грузия
Словения
Естония
Турция
Словакия
Хърватия
Норвегия
Литва
Босна и Херцеговина

Италия, Азербайджан и Испания ще гласуват в първия полуфинал. Германия, Франция и Великобритания ще представят вота си във втория полуфинал.

Песента, която ще представи страната ни в Баку през май ще изберем на 29 февруари, когато ще се проведе финалът на българската селекция.

- реклама -