Българите в Америка в деня на изборите

- реклама -
“Основна тема, която вълнува българите в Америка, е дали ще има размирици, след като станат известни резултатите от президентските избори”, каза пред БНР Светослав Козловски, който от март 2020-а живее със семейството си в Чикаго. Днес започна заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент – кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите.
По думите на Козловски българите, които са по-дълго в САЩ и имат наблюдение върху политическите процеси, смятат, че е трудно да се предвиди изходът от вота, особено заради очертаващата се висока избирателна активност.
Отношението на двамата кандидати към икономиката и към пандемията ще са определящи за избирателите, прогнозира Светослав Козловски.
Популярният в САЩ български художник Хубен Черкелов, чиито картини са със сюжети, взаимствани от парични знаци, живее в Ню Йорк и сподели пред БНР, че мегаполисът не прилича на себе си:
“Всичко е затворено. Представленията на “Бродуей” са отменени до края на целия сезон, който е до началото на следващото лято. Туризмът в Ню Йорк също е несъществуващ, а той беше 70 млрд. долара за година”.
Според него Байдън не говори за ред и законност, а обещанието на Тръмп за това привлича избирателите да гласуват за него:
“Тръмп непрестанно говори, че трябва да има ред и законност. Байдън за съжаление не говори за това. … Икономическата платформа е много важна, защото хората се интересуват дали ще имат пари и прехрана, а Джо Байдън не казва какво ще направи, казва, че трябва да се затвори икономиката”.
Черкелов сподели, че е обезпокоен от очакванията за размирици в нощта след изборите.
За първи път американците са обзети от страх, коментира пред БНР Клара Билгин, която е от София, но през 1999-а година емигрира в САЩ, където завършва докторантура по политология в университета “Джонс Хопкинс” и в момента работи в американската администрация.
“Дилемата здраве или икономика не е дуализъм. Двете теми не са в конфликт”, заяви тя. 
Около 250 хиляди българи живеят в САЩ – по данни на Държавната агенция за българите в чужбина.
Репортаж на Тоня Димитрова в “Изборът на Америка” по “Хоризонт” можете да чуете от звуковия файл.
   

Материалът Българите в Америка в деня на изборите е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

- реклама -