ArtExtreme 15

- реклама -spot_img

ArtExtreme 15

Изложба „ArtExtreme 15” – пъстра като шевица, древна и съвременна

На 05 юни (петък) от 18:00 часа в Националния етнографски музей при БАН се открива изложбата „ArtExtreme 15” под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.

„ArtExtreme 15” е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна и България. Изложбата се показва в София след нейната премиера в Мадрид и е част от програмата на Месец на фотографията 2015.

Изложбата на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура. Творбите показват във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. ArtExtreme-модели са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

В мултижанровата изложба „ArtExtreme 15” за първи път ще бъдат показани уникални автентични ваяшки костюми и накити от Аврен (област Варна), собственост на Йордан Иванов – майстор на традиционни накити и ръководител на Музикално-фолклорно сдружение „Фолклор без граници“, с. Аврен, заедно с колекция шевици на ИЕФЕМ-БАН.

На 06 юни (събота) от 11:00 ч. в изложбеното пространство ще се проведе отворено творческо занимание за пресъздаване на автентични ваяшки накити. Повече за предвидените в програмата занимания може да следите на www.andaribg.com.

Изложбата се показва в партньорство с Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, община Варна, община Аврен, Lorenzo Alonso Arquitectos (Мадрид), Българската национална телевизия, OFFNews.bg, Печатница Хеликс Прес, 22 Frames.

ЗА АВТОРИТЕ:

АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева са куратори и консултанти на визуално изкуство. Създатели са на Център за визуална култура „ArtExtreme” с цел насърчаване и развитие на творческите заложби, умения и личностно развитие чрез неформално образование и социални иновации. Специализирани са във визуални комуникации. Съорганизатори са на ежегодната Национална историческа конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“. Съучредители са на първата секция за фотожурналисти и видео оператори към Съюза на журналистите в България „Подкрепа“ – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел.

АНДАРИ организират и участват в провеждането на значими културни събития и обществени кампании, които допринасят за развитие и обогатяване културното наследство на България, правят достояние постиженията на българската цивилизация в световната култура и наследство и спомагат за развитието на междукултурния обмен и диалог.

- реклама -spot_img