АЛЕКСАНДЪР КАПРИЧЕВ С ИЗЛОЖБА

- реклама -

АЛЕКСАНДЪР КАПРИЧЕВ

НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ
и ЮЗИНА АРТ ЦЕНТЪР
представят

АЛЕКСАНДЪР КАПРИЧЕВ
ЕНЕРГИЙНИ ПРОСТРАНСТВА
ЖИВОПИС, АКВАРЕЛ
17-28 НОЕМВРИ 2014

Откриване на 17 ноември 2014 от 18:00 часа
Галерия „Академия” – София 1000, ул. „Шипка” 1
Куратори
проф.Чавдар Попов
проф.Свилен Стефанов
Александър Капричев заема твърде специфично място в художествената ни култура. Би могъл да бъде ситуиран малко настрани от магистралните тенденции през последните четири десетилетия на 20 в. Заедно с това в неговото творчество можем да открием всички онези проблеми и тенденции, които съставляват някои от най-важните – при това авангардни – черти от физиономията на пластичните изкуства в България в края на отминалото и началото на настоящето столетие.
Изложбата в галерия „Академия” на НХА представя творби, създадени в Англия в периода от 1999 до 2006 г.
Можем да кажем, че този „късен” период на Александър Капричев е и период на истинска творческа зрялост и на пълноценно разгръщане на значителния му потенциал като художник.

Александър Капричев е роден в гр. Варна през 1945 година. Завършва средното си образование във Втора Гимназия, Варна, а през 1975 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност „Стенопис”, при проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. След завършване на Академията, работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан”, във Варна. През 1976-1978 е избран за председател на Ателието на младите художници (AМХ), Варна, а от 1980 г. е член на СБХ.
От 1999 до 2006 година живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос,вЛестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерениeза организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008 г.
Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм .
Участва със свои картини в Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993); Самостоятелна изложба, ХГ „Борис Георгиев”, гр. Варна (1996) ; Биенале на графиката, гр. Варна (1997, 1999); Арт панаир „Импресия”, Пловдив (1997, 1999); Мол Галъри, Годишна изложба на Кралското общество на акварелистите, Лондон (2000); Годишни изложби на Индипендънт Студиос, Великобритания (2002, 2003, 2004, 2005). Негови произведения са притежание на Националната Художествена Галерия (София), Министерството на Културата, Градската художествена галерия – Варна и на частни колекции в страната и чужбина.

Национална Художествена Академия
Арт Център Юзина

Снимка : © Архив Александър Капричев

- реклама -