5-ят eлемент

- реклама -

5-ят eлемент е изложба, която ще се превърне в истинско събитие от културния календар на София – една истинска среща на 20 истински артисти. За втора поредна година кураторът на изложбата Райна Йотова избира галерия „Сезони“, за да реализира по смел и оригинален начин срещата на 20 много различни художници и скулптори, които имат и много общо – неоспорим талант и присъствие в съвременното изкуство.

За проекта

Идеята: Кой е 5ят елемент? Съществува ли? Въздухът – не можем без него. Водата – не можем и без нея. Огънят – нужен ни е. Земята – също… А кое е онова 5то нещо, без което всеки от нас не би могъл да съществува? Отговорът се търси чрез средствата на визуалните и пластични изкуства. Нима самото изкуство не е 5ят елемент?! Ние не можем без него! А вие?

Кой е 5ят елемент, без който не могат в изкуството и в живота самите художници – това е идеята на Райна.

Авторите: Боян Кирков, Здравка Брайкова, Владо Николов Георги Великов, Даниела Тодорова, Драган Милев – Дари, Енил Енчев, Евгени Велев, Жасмина Бакалова, Живко Седларски, Любен Генов, Марио Лишевски, Михаил Лалов, Нина Колева Каранфилян, Оник Каранфилян, Силва Артамонцева, Силвия Илкова, Теодор Лулчев – Тео, Тодор Тодоров, Юлиян Месса и Христо Христов.

Някои от артистите са се реализирали зад граница, а други – се събират за първи път заедно в тази изложба. Боян Кирков живее и рисува в Белгия, но не забравя своите корени и един от най-големите си вдъхновители – българската иконография и стенопис. Живко Седларски повече от 20 години твори в Бретан, Франция, а в България отдавна не е показвал своите дълбоко своеобразни и оригинални пластики. Живко Седларски е поканен от тазгодишната европейска столица на културата – Марибор да открие изложба.Вернисажа е непосредствено преди твоят, на 5 септември. Теодор Лулчев – Тео е дизайнер и университетски преподавател, който от години твори между Дания и България и се занимава с изкуство и като дълбоко хуманна и социална сфера. Той е директор на на датската фондация „Кофоед училища за самопомощ – България”. Георги Великов, завършил Дърворезба в НХА при Проф. Антон Дончев, е един от най-добрите професионалисти, които правят ледени скулптори. В изложбата ще присъстват и творби на един от най-своеобразните и

 

поетични живописци в съвременното българско изкуство Михаил Лалов. По време на 5ят елемент в галерия „Сезони”, голяма самостоятелна изложба на художника ще бъде открита в Българския културен център в Лондон. Сред поканените в изложбата е и живописецът Любен Генов, председател на СБХ. Художникът Даниела Тодорова и скулпторът Тодор Тодоров са създателите на Международния Хартиен Арт Фест в София. Още една артистична двойка ще украси с таланта си предстоящата изложба – Онник и Нина Карамфилян. Драган Милев – Дари е художник и фотограф. Създава скулптори от кожа и е известен наш бохем, блусар и пътешественик. В проекта ще участва и архитект Енил Енчев, който е и фотограф, художник, музикант, съосновател на групата Атлас и автор на техни песни. Работи и в областта на графичния дизайн и 3D проектирането. Сред артистите е и доц. Евгени Велев – преподавател по културно-историческо наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Интересен акцент в изложбата ще е участието на Владо Николов, който работи в областа на скулптурата, малката пластика, живописта. Той ще представи своята интерпретация на тема 5-ят елемент с инсталация от авторска бижутерия – накити от сребро и камъни. Една от големите изненади в изложбата ще бъде участието на доц. Ангелина Иванова от БАН, която ще представи реплика на 5ят елемент в химията като интересно доказателство за синтеза между науката и изкуството.

Реализацията: Интериорът и екстериорът на галерия „Сезони“ ще се превърнат в хармонично дишащи светове. А провокацията към публиката ще е богатството на идеите и възможностите на тема 5ят елемент. Проектът крие още изненади от музика, мултимедия и танц. На големи екрани в двора на галерия „Сезони” публиката ще може да се запознае и с други творби на авторите, както и да види интересни примери по темата от световен мащаб. Изложбата ще се превърне в духовно преживяване с изтънчен вкус, стил и аромат.

Подходът: Кураторският замисъл на Райна Йотова дава пълна свобода на избраните автори в решението им за формат, техника и изпълнение. Единственото условие е произведенията им да са специално създадени за конкретния проект.

Пред есенно ято художници се събират, запознават, преоткриват другите и себе си… Политат към нови приключения. Всеки един представя и споделя своя 5ти eлемент.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -