43 държави ще участват на „Евровизия 2012”

- реклама -spot_img

43 държави са подали заявки за участие в 57-мото издание на песенния конкурс Евровизия, който ще се проведе в Баку, Азербайджан през месец май тази година. Своето завръщане в конкурса ще направи Черна гора, която отсъстваше от последните 3 издания на любимото телевизионно предаване на Европа.  С нея  участващите телевизии ще достигнат рекордния брой от 43 участници, като този рекорд съвпада с миналогодишния и този от 2008 г.

Йон Ола Санд (Jon Ola Sand), изпълнителният продуцент на Евровизия, заяви: „Развълнувани сме още веднъж да видим над 40 държави на песенния конкурс Евровизия. Представителите на 43-те държави-участнички ще се съберат в Баку през май, ще опознаят страната и хората и най вече ще бъдат част от най-грандиозното музикално шоу.”

За съжаление полската национална телевизия TVP взе решение да не участва в най-предпочитаното телевизионно предаване на Европа тази година. „Като домакин на Европейското първенство по футбол 2012, тази година на полската обществена телевизия предстоят много предизвикателства. Истински се надяваме отново да приветстваме TVP като участник в конкурса през 2013 г.”, обясни Санд.

Жребият, който ще определи кои държави в кой от полуфиналите ще се състезават, ще се състои на 25 януари в Баку.  37 държави ще бъдат представени в двата полуфинала, от които само 20 ще се класират на Големия финал – по 10 от всеки полуфинал. Жребият, който ще определи реда на изпълнение за всеки полуфинал ще бъде определен по време на традиционната среща на ръководителите на делегации, която ще се проведе в Баку през март.

 

Държавите-участнички и съответните телевизии, които ги излъчват са:

Албания (RTVSH), Армения (AMPTV), Австрия(ORF), Азербайджан (Ictimai TV), Беларус (BTRC), Белгия (VRT), Босна и Херцеговина (BHRT), България (BNT), Хърватия (HRT), Кипър (CyBC), Дания (DR), Естония (ERR), Финландия (YLE),   Франция (France TV),  Македония (MKRTV),  Грузия (GTVR), Германия (NDR/ARD),  Гърция (ERT),  Унгария (MTV), Исландия (RÚV), Ирландия (RTÉ),  Израел (IBA), Италия (RAI), Латвия (LTV), Литва (LRT), Малта (PBS), Молдова (TRM), Черна гора (RTCG), Холандия (TROS), Норвегия (NRK), Португалия (RTP), Румъния (TVR), Русия (RTR), Сан Марино (SMRTV), Сърбия (RTS), Словакия (STV), Словения (RTVSLO), Испания (RTVE), Швеция (SVT), Швейцария (SRG/SSR), Турция (TRT), Украйна (NTU), Великобритания  (BBC)

 

 

 

- реклама -spot_img