40 години Смесен хор „Петко Стайнов”

- реклама -

Смесен хор “Петко Стайнов”

при Народно Читалище “Искра”, Казанлък

на 40 години

 

Празнична концертна програма ще представи Смесеният хор „Петко Стайнов” по повод 40-годишнината от създаването си. На 1 декември  от 11:30 ще се състои  концерт „40 години Смесен хор „Петко Стайнов” в Художествената галерия в Казанлък. В тържествения концерт ще участва и старозагорският Смесен хор „Родина” с диригент Емил Минев. Концертът  е част от програмата на Музикални празници „Петко Стайнов”.

             Смесен хор “Петко Стайнов” е създаден през 1972 г. от Петя Павлович,  по инициатива на големия български композитор Петко Стайнов, след смъртта на когото  съставът получава името си. В продължение на много години той е сред основните формации в първата в България хорова школа.

 През по-голямата част от своето съществуване е ръководен от Петя Павлович. Сред диригентите, които са работили  със състава са Ваня Монева, Нели Трошева, Киркор Тютюнджиян. От 2003 г. ръководител е Младен Станев. През 2009 г. за консултант е привлечена проф. Теодора Павлович – зам. председател на Световния хоров съюз, преподавател в Националната Музикална Академия и други ВУЗ-ове, дъщеря на основателката на Хора  Петя Павлович.

             Хор “Петко Стайнов”, освен като водещ хоров колектив в град Казанлък, е извоювал и международна известност с участията си на множество престижни международни конкурси, сред които Арецо, Италия (1980), Варна (1985), Ихлава, Чехия, (1987), Превеза, Гърция (2000), Музика Сакра – Прага, Чехия (2001),  Карпениси, Гърция (2009). 

 През 2012 г. Хорът участва в международния културен фестивал „Планината Ида” – Едремит, Турция. Хорът има концертна дейност  още в Дания, Финландия, Унгария, Австрия, Русия, Италия, Словакия, Македония, Турция.

            Към настоящия момент съставът наброява около 35 души, като разполага с гъвкава възможност за изпълнения в камерен вариант (между 5 и 16 певци), отделни дамска и мъжка формация, както и солови и камерни произведения.

             Хорът инициира множество концертни прояви в страната, сред които проектът „250 години Моцарт” – с изпълнението на Реквием на композитора, различни кантатно-ораториални творби с водещи оркестри и солисти. Участвал е в сериозни национални форуми като Нова Българска Музика.

             Член е на Български хоров съюз от основаването си, поддържа приятелски отношения с фондация „Петко Стайнов”, Съюз на българските композитори, хорови асоциации и общности от целия свят.

             Репертоарът на състава обхваща произведения от всички стилове и епохи, като винаги е отделяно особено внимание на произведенията от български автори.

           

 

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Жан-Жак Ано е почетен председател на Синелибри 2020

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че предвижда стегната...

Звезди пеят за благотворителната гала на Строителните Оскари

Търг с картини на стари майстори ще подкрепи SOS Детски Селища България Легенди на поп музиката ще пеят по време на гала-вечерта за десетото...

Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят...

Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020

Материалът Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

169 са новите случаи на коронавирус в България, няма починали жертви на заразата

169 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани през последното денонощие. Направените писиар тестове са 2710 PCR, сочат данните на Единния информационен портал....

Земетресение от над 5 по Рихтер се усети и в България тази нощ

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,2 по Рихтер се усети и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът на земетръса с магнитуд от...
Previous articleVIENNA MOZART ORCHESTRA
Next articleWorld stories