МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯ НА МОДАТА

- реклама -spot_img

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА И ЧЕШКИ ЦЕНТЪР
ПРЕДСТАВЯТ „ВРЕМЕ И СТИЛ“

(контури на историята на Модата през 20-ти век)

Представяне на първото авторско и академично издание за история модата през 20-ти век на български език. Предназначено е за студенти от специалност „Мода“ в Националната художествена академия, но и за всички интересуващи се от мода. Изданието ще бъде представено с оригиналната си визия, придружена с музикалното участие на Ива Янкулова – основен модел в книгата.

Основна концепция на изданието е „С класическия си статус в контекста на модерността, модата е не просто социална система с установени закони. По-скоро тя проявява склонност да изменя собствените си правила поради характерното за нея ПРАВО НА ОТРИЦАНИЕ ИЛИ „ПРЕДАТЕЛСТВО“. Следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин. Модата признава и веднага след това отрича. Нейните правила са както институционални, така и подмолни. Прагматиката й е колкото логична, толкова и антилогична“, казва Мариела Гемишева.

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Мариела Гемишева е известна с многобройни, нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и артпърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” (Владия Михайлова, „Себе-познание” – разговор с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена; Intelligent life, Пролет 2008 г.)
Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”( Роджър Коновър, каталог „In search of Balkania”, 2002)

В международните, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др.
Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM Виена, Gass Art Gallery Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.
Инициативата е на 29.02.2016 г. от 18:00 ч., Чешки център на ул. Раковски 100.

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА

- реклама -spot_img