ОТКРОВЕНИЯ и Айдан Салахова

- реклама -spot_img

 Руска съвременна авторка презентирана от  българска галерия

REVELATIONS/ ОТКРОВЕНИЯ

Айдан Салахова

Saatchi gallery

13 януари – 28 февруари 2016

 

Четвъртата по популярност рускa съвременa артистkа в света – Айдан Салахова, откри на 13 януари своята първа самостоятелна изложба в култовата Saatchi Gallery в Лондон. Айдан Салакхова работи с българската One Gallery, която държи ексклузивните права на авторката за България и е неин агент за Европа и САЩ.  Айдан Салахова е позната у нас. Тя вече е показвала свои творби в страната, а нейни произведения са част от сбирките на български колекционери и меценати.

„Айдан е първата руска феминистка авторка, която работи в областта на съвременното изкуство и вероятно една от  най- дръзките. Тя е една от малкото с международна кариера на високо ниво“- казва Стефан Стоянов, който  съвместно  с Десислава Монева, управляват ONE Gallery .

Daily Telegraph пише:

„Пазарът на руско изкуство може и да е поставен на колене, но на последния етаж  на Saatchi Gallery, творбите от изложбата на Айдан Салахова, първата руска съвременна феминистка художничка, тихомълком се продават като топъл хляб.

Купувачите на творбите от настоящата изложба са от всички краища на света, включително Марианна Сардарова, руски милиардер и основател на RuArts и Людмила Лисина, съпруга на един от 10те най- богати мъже в Русия. Нараства броят и на българските колекционери, собственици на творби на Салахова. Сред техните имена са:  Николай Неделчев, директор на най- голямата рекламна агенция в България, както и предприемача Неделин Петров.“

“Това, което за нас е крачка напред е факта , че започнаха да се обособяват групи от меценати на  съвременно изкуство, което е обещаващо за изграждането на един регулиран и устойчив пазар на изкуство в България, какъвто липсваше и за какъвто се опитваме да работим с моите колеги. По-важното е да си зададем въпроса не дали има колекционери на съвременно изкуство, а какво точно ги мотивира. ”- допълва Десислава Монева.

Saatchi gallery

Руската художничка е известна със смелите си творби, в които задава значими въпроси и изследва глобални теми като самотата, мястото на жената в съвремието, религиозните и културни проблеми. В настоящата изложба REVELATIONS („ОТКРОВЕНИЯ”) тя не изневерява на присъщия си стил. Играейки със смисъла и културните традиции, Айдан представя своите изследвания от ранните си творчески търсения до днес. Представените творби в прочутата лондонска галерия разкриват в детайли интимните моменти на жената от харема и нейната тържествуваща женска хегемония и доминация. Завоалираните и загадъчни фигури, които художничката поставя централно в своя нов проект, предизвикват публиката чрез еротичен прочит и деконструиране на патриархалния ред чрез препратки към традиционните и религиозни символи.

Изложбата е разположена на цял етаж в две отделни зали. В едната зала са събрани живописни платна и рисунки, а във втората – последните й работи, включващи провокативна видео инсталация и скулптури. Видео инсталацията разгръща потенциала на жената, разкриваща воала на архетипите чрез аспектите на доминацията и фантазиите на женската власт и отдаването от страна на мъжа. Същото видео Айдан показа за пръв път пред публика в България в изложбата “Лятна любов”, представена от ONE gallery на Трейшън Клифс, а няколко месеца по-късно и в Москва на изложението “Космоско”.

В залата са включени и внушителни мраморни скулптури на мъжки и женски фигури, разкриващи истини чрез голотата на тялото. Безспорен акцент е внушителната 1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл. Абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.

Изложбата ще продължи до 28 февруари. Нейн куратор е Джени Кристенсън.

 

За автора:

Айдан Салахова е руски автор от азърбайджански произход. Родена е в Москва през 1964 г. в семейството на емблематичния художник Таир Салахов. Завършва Московския институт за изкуства „Суриков” през 1987 г., където в момента е професор.

Айдан Салахова работи в областта на скулптурата, живописта, рисунката и видеото. Творбите й разкриват влиянието на многопластовите артистични традиции: на нейното академично образование в Русия през 80-те години, на взаимодействието й със западните традиции, както и на личните й изследвания в областта на изкуството.

В своята практика Айдан деконструира артистични категории като ориенталски и западноевропейски традиции, Ислям и Византия, фигуративно и абстрактно изкуство, античност и съвремие. Основните тематики в творбите й са свързани с поставянето на смели въпроси за ролята на жената в съвременния свят чрез отделните елементи и интерпретации на своя индивидуален и прогресивен поглед на творец.

Салахова е участвала в множество водещи международни изложения и биеналета. Сред тях са и две участия на Венецианското Биенале (1991 и 2011) и участие по време на второто Московско биенале за съвременно изкуство (2007).

One Gallery e съвместен творчески проект между Stephan Stoyanov Gallery в Ню-Йорк и Monev Gallery в София. В над 10-годишната си история и двете галерии са били и продължават да бъдат сред водещите локации за съвременно изкуство, представяйки творци с радикални идеи и авангардно мислене. Мисията на One Gallery е да продължи да представя селекция от български и международни автори, както и да дефинира ясно съвременните световни проблематики чрез изкуството и неговите многообразни похвати. Галерията работи от  българските автори с емблематичните за 90-те – XXL.

 

- реклама -spot_img