Празниците на българина

Дом на хумора и сатирата

Дом на хумора и сатирата„Празниците на българина”

гостуват в Казанлък

 

Габровският Дом на хумора и сатирата ще гостува почти два месеца на казанлъчани с интересна изложба от своя художествен фонд „Хумор на народите”.

 Тематичната колекция „Празниците на българина” включва 30 живописни творби на 24 български художници, творили в широк времеви диапазон – от началото на XX век до наши дни. Картините от колекцията се характеризират с многолюдни празнични сцени, отличават се с ярък колорит, привличат вниманието на зрителя със своята игривост и пъстрота и носят много жизнерадостно настроение. А и всички те разкриват нравите на нашенеца – българинът обича да празнува и дори не чака специален повод за веселие, нито търси специално място. Празникът може да се състои в заведение, у дома или сред природата, важното е да има трапеза, приятели, настроение, музика и танци. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

 Темата за празниците на българина е изкушение за редица наши художници – от класиците на родната живопис до съвременните творци на модерно изкуство. В настоящата колекция присъстват творби на Стоян Венев, Вълчан Петров, Енчо Пиронков, Джемал Емурлов, Сюлейман Сеферов, Недко Солаков, Емил Стойчев, Греди Асса, Дария Василянска, Калина Атанасова, Цветан Колев, Иван Попчев, Нуша Гоева, Захари Каменов, Николай Стоев, Никола Николов и др.

 Творбите от колекцията са реставрирани, рамкирани и организирани в пътуваща изложба по проект, финансиран от Министерството на културата. През последните две години изложбата е показвана в Габрово и е гостувала в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш и Асеновград. Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите” на габровската Весела къща. Самият фонд вече наброява 38 000 творби от 9 000 автори от 173 държави.

 Откриването на изложбата „Празниците на българина” ще се състои на 11 декември т.г. в Художествената галерия – Казанлък. Колекцията ще бъде на разположение на ценителите на живописта по време на коледните и новогодишните празници и ще остане в галерията до края на м. януари 2014 г.

   

Дарина Маринчевска

Музей Дом на хумора и сатирата – Габрово 

- Advertisement -