ПОЕТИЧНО-МУЗИКАЛНО СОАРЕ С БАГРЯНА

Среща: на Лъвов мост, пред хотел Лион, 18:30
Дрескод: 20те и 30те години на 20 век
Парола: Защо лъвовете са без езици?
Mясто на събитието: Project Lab, бул Княгиня Мария Луиза 58, ет. 2, начало: 19 часа
Цена на билет: 15 лв. чрез EPAYGO.bg.; GRABO.bg; касите на Easy Pay

На 17 юни 2021 г., в четвъртък от 19:00 часа в новото и модерно лофт-пространство за изкуство и срещи Project Lab, което се е приютило в онази очарователна стара част на София до Лъвов мост, ще направим поетично соаре с музика по стихове и писма на голямата ни поетеса Елисавета Багряна.

Искра Ангелова е поканила великолепните актриси Жорета Николова, Снежина Петрова, като трите ще прочетат някои от любимите си стихотворения на поетесата.
Разказът за непознатата Багряна ще бъде втъкан в представлението чрез откъси от нейни писма и дневници, а от дистанция ще чуем и гласовете на две съвременни изключителни поетеси – Мария Донева и Камелия Кондова.
30 години след смъртта на гранд-дамата на българската поезия в нейна чест ще свири и квартет 4TUNES – Цветелина Найденова, Джереми Мартин, Венелин Пиперов и Явор Гайдов ще представят стари градски мелодии и класически произведения, досущ както това се е случвало в началото на XX век в София, на журове и соарета, докато нашите баби са танцували в роклите си, купени от Букурещ след опасно пътешествие с шейна по Дунава или от Париж, Мюнхен и Виена, където са учели те самите или мъжете им. Градът е живеел по друг начин, по улиците му са се водели препирни на тема литература и театър, а Бай Ганьо и Алеко са осъществявали своите битки все още предимно на страниците на едноименната книга. Литературните кръгове са се дуелирали ежеседмично на тепиха на литературните списания, а младата Багряна е озарявала онзи пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант.
За да може публиката да се пренесе съвсем пълноценно в онова време актрисите и музикантите молят да се спази поне символично модния дрескод от 20-те и 30-те години на XX век, а
тайната среща на публиката ще се състои на Лъвов мост в 18:30, като паролата е отговор на въпроса “Защо лъвовете са без езици?”

За закъснелите – пространството Project Lab се намира на няколко крачки от Лъвов мост, на бул. „Княгиня Мария Луиза“ No. 58, ет. 2, а на място гостите ще могат да закупят новото издание с избрана лирика на Елисавета Багряна „Аз обичам самата любов“ на издателство Колибри, както и напитки по техен вкус. След импровизираното четене и концерт публика и артисти ще обменят мисли и ще изпият по чаша вино на артистичната тераса сред покривите на стара София.


Събитието ще се проведе при спазени противоепидемични мерки.
Продължителност: 1.30 ч.
Цена на билет: 15 лв.
(чрез платформи EPAYGO.bg GRABO.bg, както и в офисите на Easy Pay, чрез банков превод или чрез мобилното приложение на EPAYGO.BG)

Start typing and press Enter to search