Холивуд краде БГ сценарий

Изявление на продуцентите Александър Методиев  и  Деси Тенекеджиева относно  случая  „Холивуд,  краде БГ сценарий”

Предисторията: През 2011 г. журналистът Иво Казар написва сценарий за хорър филм, озаглавен „Чернобил, моя любов“ и започва да го предлага на наши и чужди компании, режисьори и продуценти. Близо година – никакъв отговор. Докато тези дни Казар случайно гледа филмов трейлър, от който разбира, че сценарият му е „изплагиатстван” и готовият вече филм излиза по екраните.  Заглавието е сходно – „Чернобилски дневници“. Компанията-производител е Alcon Entertainment, базирана в Холивуд. В обширно интервю  пред  БГНЕС ( http://news.bgnes.com/view/1004013) той разказва за емоционалните си трепети и вълнения и замесва имената на продуцентите и партньори Александър Методиев и Деси Тенекеджиева, като косвено изказва съмнение,че може би те стоят в основата на тази толкова тайнствена конспирация с „кражбата” на сценария му.                                                                                                                                     Александър Методиев е най-големият български кинопродуцент с огромен опит  и авторитет. С компанията си  „Радиовижън плюс”  той осъществява близо 60 копродукции с италианци, руснаци, англичани и канадци. До закупуването на Киноцентъра от Ню Имидж през 2007г., благодарение на Александър Методиев, България става известна страна – партньор за заснемането на изключително тежки филмови продукции. Истинска гордост и постижение за всеки българин е възможността за съвместна работа с режисьори като Майкъл Какоянис- „Вишнева градина”,  Ермано Олми- „Занаятът на оръжието”,  Джаник Файзиев – „Турски гамбит”. Други супер-продукции, в чието реализиране участва Методиев са „Спартак”, за който се построява и досега съществуващ декор на римски сгради, както и една от най-новите версии на „Майстора и Маргарита”.                                                                                            „За свой най-голям успех обаче смятам участието на сериозни български актьори в главни роли в гореспоменатите филми – Стефан Данаилов, Христо Шопов, Христо Живков, Деси Тенекеджиева, Димитър Рачков и други. Нужно е да се отбележи обаче, че промените настъпили в България след 2007-ма година, наложиха нови правила във взаимоотношенията с чуждите партньори, най-вече с американските, поради което всяко сътрудничество с тях на независим български изпълнителен продуцент е доста опосредствано, а в някои случаи, почти невъзможно.”- споделя Александър Методиев.

Деси Тенекеджиева е единствената българска актриса представила България на най-престижния кинофестивал в света – Кан с главна роля на филм от официалната селекция.  Ролята е на Мария Медичи в “Занаята на оръжията” на световно известния режисьор Ермано Олми, а самият филм получава девет награди “David di Donatelo“- италианския еквивалент на Оскарите и е обявен за най-добър филм на Италия. Освен известна  певица и актриса(с над 30 международни и български продукции зад гърба си) през 2000 г. Деси Тенекеджиева създава продуцентска си  компания NOVA film.  От тогава тя се занимава активно и с продуценство в областта на музиката, театъра, телевизията и киното, както и с рекламна дейност.

През 2009 г. Александър Методиев и Деси Тенекеджиева стават бизнес партньори и създават  NOVAfilmVISION  (wwww.novafilmvision.com).

Ето и отговорът на Александър Методиев и Деси Тенекджиева:

„Уважаеми колеги, никога не бихме отделили толкова време, за да отговаряме  медийно на човек, който слабо познаваме, но в следствие на излязла статия в БГНЕС, телефоните ни буквално загряха, което ни пречи да се съсредоточим и да работим спокойно по настоящите си проекти. И тъй като един измислен скандал винаги  е по-интересен от отсъстващ такъв, решихме да уважим големия медиен интерес към псевдо кражбата на сценарий на български автор от Холивудска продуцентска компания. Благодарим за интереса и коректното отношение на всички, които се обадиха и поискаха да чуят и нашата гледна точка.

Сигурни сме, че  ние сме едни от малкото направили си труда да прочетат сценария „Чернобил, моя любов“. Ежедневно получаваме текстове и сценарии от известни и безизвестни графомани. Включително и от Иво Казар, чийто най-последен роман по собствените му думи – представлява микс между „Спасителят в ръжта“, „Американски психар“ и мемоарите на Ксавиера Холандер. Коментарът е излишен. И въпреки убеждението ни, че сценарият е на ниво първи стъпки в детското творчество, решихме да  се опитаме да му помогнем, както много пъти до сега. Далеч сме били от идеята да продуцираме проекта- никога до сега не сме работили по подобни нискобюджетни и съмнителни от към художествена гледна точка проекти като въпросния хорър филм. По-скоро локацията ни се стори интересна и идеята ни бе съвсем приятелски  да го предложим на подходяща компания, която снима подобен род филми.

Английския трийтмънт на сценария получихме на 26-ти юли 2011 година (водим и пазим стриктно всичките си бизнес е-майли). На следващия ден го изпратихме както на руския ни партньор така и на Филип Рот и компаниат му БУФО. Държим да отбележим,че и с двамата ни свързва дългогодишно партньорство и приятелство. След като не получихме никаква индикация за интерес от тях, забравихме за случая.  Забравихме и за Иво Казар. Но ето, че има хора които въпреки творческото си безсилие все пак успяват да напомнят за себе си. Желаем от сърце на г-н Казар да напише сценарий, с който да се гордее и да го продаде там  където мечтае, но преди това да се огледа и разбере кой е и че Апокалипсисът идва срещу него със страшна сила. Цитираме собственото му прозрение ”ОК, твоят сценарий е оригиналът! ОК, по-вълнуващ е от плагиата! Но какво от това? Трябва да съм луд, че да се хвана да снимам „Апокалипсис сега“, при положение, че вече има „Апокалипсис тогава“.

Смешно е да се твърди,че сценарият е откраднат. Това е безуспешен опит за реклама на наш гръб и замесване името на „Холивуд, който краде БГ сценарий”. В официалния прес релийз за филма се споменава точно и ясно авторът на оригиналния  сюжет на „Чернобилски дневници“, а именно  Орен Пели, който е сценарист и на трилъра „Паранормална активност”.  „Чернобилски дневници“ е режисьорски дебют на Брадли Паркър, а адаптацията на сценария е дело на  автора Орен Пели и двамата братя Ван Дайк. Ние не познаваме и нямаме нищо общо с въпросните американски колеги.

Иво Казар е изпращал творбата си на почти всички можещи да четат хора- продуценти, режисьори и компании… Така, че „теч  със сигурност има”, но някъде в главата на г-н Казар. Добре поне, че оневинява част от уважаваните ни колеги, които сме сигурни, че дори не са прочели сценария. „Това, което е сигурно е, че Чапкънов и Халваджиян нямат нищо общо с цялата тази мръсна история, защото им предложих сценария след Нова година, т.е. при тях „лошата“ математика не излиза“.

И явно  ние попадаме  в схемата с лошата математика  като основни заподозрени в този международен фантастично измислен „скандал” с първата „кражба” на бг. сценарий и копирането му в големия Холивуд.

За всеки работил някога в сферата на киноиндустрията, а още повече за всеки  уважаващ себе си продуцент е ясно, че от момента на хрумване на идеята за сценария, до написването и многократните му преработки, осъществянето на финансиране на проекта, подготовката за снимки, заснемането, постпродукцията, разпространението и рекламната кампания дори на такъв  филм като ”Чернобилски дневници” са необходими минимум 2 години. Освен ако не става въпрос за съвсем аматьорска продукция.В случая това очевидно не е така,след като зад проекта стои компаня  като   Warner Bros. Pictures. Ние получихме сценария преди 9 месеца..Явно тогава някой много бързо се е влюбил в идеята на г-н Казар и за има няма полови година е спрял времето, минал е през всички етапи само и само да завърши проекта и да дойде най-демонстративно да го излъчи точно в България – родината на оригинала!

Разбира се, че интелектуалната кражба е често явление в глобалния свят, в който живеем и ние сме твърдо против нея, но в случая за такава не може и да става въпрос. Гледахме трейлъра на „Чернобилски дневници“, след който авторът Казар  „едва не припаднал“. Единственото общо между него и сценария на  „Чернобил, моя любов“ е локацията на снимките и жанра на филма, а именно хорър. С две думи къде ще бъдат изядени няколкото главни герои във филма. Все едно да напишем днес сценарии  за Втората световна война  и да кажем, че някой ни го е откраднал, защото действието се развива в Берлин и в Москва през 40- те години на миналия век и главен герой е нисък налудничав мъж със странни черни мустачки и свастика на ревера..”

PS. Деси Тенекеджиева прилага схема за писане на сценарий за нискобюджетен хорър трилър, която всеки начинаещ графоман може да използва. Предоставя  я безвъзмездно и се отказва от авторските си права, въпреки че г-н Казар я е изкопирал съвсем точно.

Първо. В хоръра участват хора. И ето я първата голяма прилика между двата текста! Обикновено хората са група приятели, изследователи, съученици, състуденти или колежани, колеги, екскурзианти, мажоретки и т.н. Бройката варира от 6 и стига оптимално  до 10 души.

Второ. Групата отива  или попада някъде заедно. Тук локациите са безбройни като в порно филм: екзотичен остров, кораб, самолет, завод, неохраняван плаж, запустял град или пустиня и т.н. В случая и двамата сценаристи са стигнали до гениалната идея локацията да бъде Чернобил или по-точно „Чудовището” обитава Припят – град, построен специално за персонала в Чернобилската АЕЦ, обезлюден след като реакторът гръмва”

Трето. В началото на филма групата главни герои започват да се забавлява.Задължително е да припламват тук таме любовни искри или битови или междуличностни комфликти.

Четвърто.  Някъде към 15- тата минута героите разбират,че не са сами и започват един по един да бъдат преследвани, избити, изядени, разкъсани или  глътнати от крокодили, анаконди, акули, зомбита, плъхове, или мутирали в следствие на чернобилската авария животни или хора (както е в сценария на Казар и както не е ясно дали се случва във въпросния холивудски филм, защото още не сме го гледали..Явно г-н Казар има и ясновидски способности)

Пето.  Идва финалът. Най-главен е този герой, който е изяден последен! Има случаи, в които хепиендът тържествува и последният оцелял пада на колене и предлага годежен пръстен на предпоследната изядена, която незнайно как и откъде възкръсва като Феникс, малко след като лошото чудовище е унищожено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Ако продължите да използвате сайта, то вие сте съгласни с това. Научете повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close