От една до три години затвор, ако си пушил трева преди шофиране…

От една до три години затвор, ако си пушил трева или си взимал антидепресанти, дори веднъж в живота си.

След серията от промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, които ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха и продължават да приемат през последния месец, се стигна до абсурдната ситуацията, че дори шофьорите, които са получавали лечение с определени легални медикаменти, са заплашени от криминално преследване и затвор. Вчера Комисията по транспорт към Народното събрание, по идея на депутатите Волен Сидеров и Борис Ячев, допусна промени в закона, които криминализират шофирането “след употреба на…” наркотици вместо досегашното “под въздействието на…” наркотици. Напълно игнорирайки факта, че голяма част от наркотичните вещества са легални и се използват в медицината като различни лекарства срещу припадъци, световъртеж, мускулни спазми, депресия – депутатите решиха тези хора да бъдат преследвани от закона, ако шофират дори след като терапията им е приключила и те не приемат веществото повече.

С проектозаконът се иска всеки шофьор, в тялото на който се намери каквато и да е следа от наркотично вещество, да бъде наказван от една от пет години лишаване от свобода.

В мотивите на проекта, изрично се казва, че г-н Ячев и другите като него, виждат проблем в това, че досега практиката на Върховния касационен съд изискваше, за да бъде наказан човек, в тялото му не просто да има следи от наркотични вещества, но и поведението му да е повлияно от тези вещества. Именно това е посочено като сериозен проблем.

От Българското либертарианско общество и “Движение Промена” алармират, че с наличната апаратура на МВР е напълно възможно да бъдат открити следи от употреба на легални и нелегални вещества дори 40 дни по-късно. Въпреки, че според институциите в държавата, ефектите, например от употребата на канабис, не продължават повече от 3 до 4 часа, полевите тестери на МВР ще залавят водачи след много повече време – месец и повече.

“Без никакви научни доказателства и без обсъждане, народните представители приеха най-кръвожадния закон, свързан с наркотиците, в ЕС. Хора, които не представляват никаква опасност за движението по пътищата, ще получават задължително присъди: “Лишаване от свобода”. Заради упражненията си в популизъм парламентът ще криминализира все повече и повече хора. Ще се увеличи броят на хората в затворите за ненасилствени престъпления, които не са насочени нито срещу личността, нито срещу собствеността на гражданите.

След морализаторски изказвания от ГЕРБ, Патриотите и ДПС, че такива неща не могат да се помислят, а камо ли да се говорят (още повече пред такива високоморални и национално отговорни представители на народа), Парламентарната комисия по транспорт подкрепи проекта на Борис Ячев и група народни представители с 20 на 0 гласа.” , коментира Калин Ангелов от движение “Промена”.

Димитър Карагегов от Българско либертарианско общество прогнозира пък, че досегашните потребители на забранени и легални вещества, които могат да бъдат откривани с тестерите на КАТ, просто ще преминат на такива, които остават незабелязани, но са много по-опасни за здравето. “Хората, които употребяват трева, защото са толкова сурово преследвани, просто ще изберат да пушат синтетична трева, която за разлика от натуралната, е опасна и дори смъртоносна. Вече имаме смъртни случаи на тийнейджъри в България и отношението на държавата по проблема само ще влоши ситуацията”.

Обединените патриоти изрично искат да ни арестуват, влачат с белезници, водят по съдилища и съвсем реално, да ни вкарват в затвора, именно когато не създаваме каквато и да е опасност, за който и да било.

Знае се, че преди десетина години Ячев е държал и къмпинг „Рупите“ до Петрич. Знае се също така, че Петрич и цялата Благоевградска област са производител №1 на марихуана в България. Заедно с ОбСНВ Благоевград те са и най-яростните противници на медицинската марихуана. Заедно с патриотите ОбСНВ Благоевград вкараха „калинката“ Светлана Йорданова (https://offnews.bg/obshtestvo/pusnaha-signal-do-moskov-za-konflikt-na-interesi-v-saveta-po-narkotich-629068.html), първо като секретар на Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ), а в последствие вече и зам. министър на здравеопазването.

Злото властва в нашата държава. Очаквайте още подробности около пипалата на мафията.

Движение Промена
fb.com/DekriminalizaciaNaMarihuanata

- Advertisement -