Награда за изкуство „Стоян Камбарев” – номинации

Награда за изкуство „Стоян Камбарев” - номинацииПет години Награда за изкуство „Стоян Камбарев”
Обявиха номинираните млади творци за 2014

На 12-ти май 2014 г. от 19 часа в “София лайв клуб” за пети пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че е единствената, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.
Много важен факт е, че всички номинирани и наградени творци получават подкрепа от Фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.

Ето и номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2014:
Иван Димитров – драматург, писател и поет За пиесата му „Очите на другите”, поставена за първи път в Ню Йорк, а след това и в Народния Театър „Иван Вазов” , както и за едноименната книга с шест пиеси. За бунтарският му дух, който той успешно претворява в стихотворения, музика и пиеси. За изострената му социална чувствителност към липсата на справедливост и морал и умението да превръща това в кауза за творчеството си.
Калина Мавродиева – художник За изложбата и „Отчуждение” в галерия U.P.A.R.K., Пловдив и за запомнящото и участие и в цели 12 групови изложби само за последните 2 години. Номинирана е за въображението, креативността, мисълта и за категорично изразения и личен стил на работа в широк спектър на изобразителното изкуство – живопис, текстил, пластика. Абстракционист, но и концептуалист. Калина е едно от личните открития на култовия художник Кольо Карамфилов.

Театрално сдружение „Реплика” с режисьор Георг Жено За спектаклите „Истина отвъд полярния кръг”, „Ние сме боклуците от Източна Европа” и „Двама нещастни румънци, които говорят полски” За „документалния театър”, който правят, за силната идея и смелостта да провокират, разголвайки най-болезнените теми на съвременното общество. За това, че предизвикват разтърсващо преживяване в публиката без аналог в съвременния български театър. За честността, силата на приятелството и уникалния талант на всеки един от тях.
Илина Илиева, музикант /виола/ 17 годишната виолистка от Софийското Музикално училище „Любомир Пипков“ е номинирана за безспорния си музикален талант, проявил се от най-ранната и детска възраст. Илина е най-младият член на Европейския младежки оркестър, с който концертрира по всички големи световни и престижни сцени. Младата виолистка притежава музикалността, чувствителността и самочувствието, присъщи на един голям музикант с огромно бъдеще.
Христо Ушев- актьор За ролите му в спектаклите „Военовременни видения” /Т.Р.Сфумато/ и „Робин” /Театър Възраждане/ и цялостното му присъствие в театралния живот през последните няколко години. Номиниран е за силното си актьорско обаяние, за специфичната му изпълнителска техника и талант. За умението му с лекота да преминава от едно в друго актьорско предизвикателсво, за пълната отдаденост към професията, както и за чистотата и отговорността, с която работи.
Името на носителя на прекрасната бронзова статуетка, изработена от скоро напусналия ни художник Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв. ще стане известно непосредствено преди събитието. В журито влизат 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев” -водещи имена от културния и обществения ни живот. Председател на УС е Деси Тенекеджиева.

Преди година, носители на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 станаха феноменалния диригент и композитор Страцимир Павлов и неговия “Gospel Choralе” които имаха честта да получат статуетката лично от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

И тази година Официален партньор на Церемонията е УниКредит Булбанк, която традиционно подкрепя младите герои в изкуството. Миналата година младият визуален артист Вализар Димчев бе отличен със специална награда от Главния изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян и преди дни реализира своя самостоятелна изложба в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“.

България Мол също е дългогодишен партньор на Фондацията за изкуство и често неговото пространство става сцена за представяне на младите номинирани и наградени творци.

Церемонията- концерт за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019г.

Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2012

       Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2012      Политици, банкери и звезди подкрепят Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2012

 

На 23-ти април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.

 Водещ на церемонията по традиция ще бъде топ-журналиста на Дарик радио Драгомир Симеонов, а в концерта ще участват младите звезди от Х фактор – Боги, Ангел и Моисей, както и талантливата Мелинда от  “Гласът на България”.

И тази година  зад благородната цел на фондацията застават едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Вицепрезидентът  на Република България г-жа Маргарита Попова лично ще връчи Голямата награда за изкуство на победителя.  Той ще получи  прекрасна  бронзова статуетка, почетен приз и парична премия в размер на 3000 лв. Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк банкерът Левон Хампарцумян ще връчи  награда от свое име и от името на институцията, която подкрепя церемонията и традиционно застава зад  героите  в съвременното изкуство на България. Американският посланик Джеймс Уорлик за пореден път ще покаже специалното си отношение към младите български творци и ще връчи един от петте приза.

За престижната наградата, основана на името на магнетичния и култов български режисьор Стоян Камбарев ще се борят 5 много силни номинации от различни сфери в изкуството – сценографката с огромно въображение и вкус Огняна Серафимова, младите и атрактивни акордеонисти от квартет КОРД, явлението в българската анимация Свилен Димитров, авторите и режисьори на пиесата „Паякът” – Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) и най-младият български драматург 18-годишният  Стефан Прохоров.

           Сред учредителите на Фондация „Стоян Камбарев” са едни от най-утвърдените имена в българската  култура, сред които Кольо Карамфилов, Елин Рахнев, Мина Милева, Мариета Ценова, Самуел Финци, Димитър Гочев, Бойко Богданов, Кремена Димитрова. Председател на УС на Фондацията е актрисата Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на събитието с компанията си NOVA film.

Церемонията ще се  заснеме и излъчи по БНТ- основен медиен партьор на наградата. Дарик радио и Dir.bg са другите големи медии, които официално застават зад събитието. Партньори на Наградата за изкуство са новият Bulgaria Mall,  винарска изба Terra Tangra, ядки Чипи Nutline,  Bgbileti и  луксозните хотели  BANSKO Royal Towers  и  PERUN Lodge,  които осигуряват специални награди за номинираните.

 

Награда за изкуство„Стоян Камбарев” 2012

         Награда за изкуство„Стоян Камбарев” 2012  Обявиха номинираните млади творци   

     за Награда за изкуство„Стоян Камбарев” 2012

 

На 23-ти април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.

Наградата е основана на името на Стоян Камбарев, един  от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те – творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство.

Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. От миналата година, Председателят на УС на Фондацията  Деси Тенекеджиева и всички нейни учредители – едни от най-сериозните имена в българската  култура, взеха решение да търсят и подкрепят  съвсем млади и медийно неналожени  творци.

 

Ето и  номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2012:

 

–         Стефан Прохоров  – 18-годишният ученик от Френската гимназия е най-младия български драматург, чиято дебютна пиеса „Правилата на играта” предизвика истинска сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. Сериозна стъпка напред прави и с втория си драматургичен текст „Братята, това е”.

 

–         Огняна Серафимова –  много талантлив и изтънчен сценограф с огромно творческо въображение и усет към детайла. Номинирана е за креативността си и за силно развития  си  личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите „Посещение при бащата” и „Куклен дом”.

 

 

–         Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) – автори и режисьори на пиесата „Паякът”. За дързостта  и упоритостта да отстояват своя авторски театър и за успеха на дебютния им  спектакъл у нас и в чужбина. За това, че налагат един нов  вкус в изкуството – безкомпромисен в стремежа си да търси, намира и осветлява нови  идеи.

 

–         Свилен Димитров – режисьор аниматор, за впечатляващия му като идея и визия  филм  “Rew Day”, за смелостта да смесва различни техники и стилове и сам да опитва иновативни технологии в едно изкуство, като анимацията, което се прави от огромни екипи от високо профилирани специалисти. За това, че филмите му вълнуват и „хващат за гърлото” и най-строгия зрител.

 

–         Квартет КОРД – студентите от Национална музикална академия “проф. Панчо Владигеров” Георги Величков, Видин Андонов, Светослав Стойчев и Стефан Димитров свирят заедно от деца. Младите  акордеонисти са много атрактивни и   съчетават в изпълненията си класика и модерност, енергия и виртузоност. С лекота успяват да формират  нов, екпериментаторски поглед към звука на акордеона.

 

Носителят на прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов  ще  стане ясен часове преди Церемонията, след тайно гласуване на членовете на УС на Фондацията. И тази година  победителят ще получи почетен приз и парична премия в размер на 3000 лв.

Официална банка на Награда за изкуство ”Стоян Камбарев” е Уникредит Булбанк, която традиционно подкрепя съвременното изкуство и младите творци в България.

 

През 2010 г. първата Голяма награда  бе присъдена на кино режисьора Камен Калев за филма му „Източни пиеси”.

Миналата година благородната кауза на Фондацията бе подкрепена лично от президента Петър Стоянов, който връчи Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2011 на младия театрален режисьор Василена Радева.  Специална награда бе  учредена от българския евродепутат и почетен член на Фондацията Надежда Нейнски. Номинираните бяха гости  в Европейския парламент в Брюксел, където бяха представени официално и горещо аплодирани от българските и чуждестрани евродепутати.

 


www.kamabrev.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Ако продължите да използвате сайта, то вие сте съгласни с това. Научете повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close