„Лъжата. Бойко, Георги и разни негодници „-Тошо Тошев

На 10 януари в Зала 7, на НДК от 18.30 ч. ще се състои представянето на  третата книга на Тошо Тошев –  „Лъжата – Бойко, Георги и разни  негодници”.

За книгата:

Как протичат срещите на Тошо Тошев с премиер и президент? За какво си говори един главен редактор с Бойко Борисов и Георги Първанов, когато репортерският касетофон е изключен. Кой на кого прави кафе? Отговор на тези въпроси дава големият журналист в третата част на бестселъра „Лъжата“. „Бойко, Георги и разни негодници“. В нея Тошев проговаря и как бе свален от първия пост във в. „Труд“. Хората са свикнали да очакват от Тошо Тошев политическа интрига. В третата част на „Лъжата“ обаче тя е ловко преплетена с личната. Майсторското перо на Тошев описва легендите за четири съпруги, пет брака и пет развода…

Тошо Тошев: „След като сложих точка на втората част от „Лъжата“, бях уморен не толкова от стотиците изписани страници, колкото от тоновете мрак, попили из тях. И признавам си, мислех, че едва ли някога пак ще захвана друга неприлична за редакторското ми достолепие авантюра. Но ето, дойде 2011 година и изведнъж един неочакван водовъртеж засмука сърцето ми, та всичко, което бе мачкало до днес и без това неспокойния ми живот, ми се стори като някоя от детските болести, лекувани с мокра кърпа и аспирин. И с майчина мека ръка. Останаха ми верни единствено думите. Думите, от които десетки години съм правил тестото за моя си хляб. Мисля тази част от „Лъжата“ да е посветена и на бавната смърт на свободните вестници. По принцип не съм тъжен човек, надживял съм множество сътресения. Вероятно и с Божия помощ. Веднъж в някакво интервю на въпрос вярвам ли в Бог, отговорих, че аз, възпитаният в безбожие от Комсомола човек, съм всъщност един вярващ в Господа атеист“.

*

В разговор с Росен Петров, като гост в предаването „Нека говорят“, Тошо Тошев уточни, докато коментираха книгата, че Бойко и Георги не са негодници.

- Advertisement -