Гергана Стоянова празнува Нова година при бежанци в Бейрут

0
10

 

Гергана Стоянова празнува Нова година при бежанци в БейрутВодещата на „Усещане за жена” по TV7 гостува на свой палестински състудент – режисьорът Фажр Якуб

С невероятно приключение започна новата 2014-а година за Гергана Стоянова – водещата на предиобедното шоу на TV7 „Усещане за жена”. Това разказа самата тя на живо в ефир днес.

„Хвърлих се в страшно приключение. Фейсбук, който ненавиждам и рядко влизам, ме свърза преди няколко месеца с Якуб – режисьор, с който завърших ВИТИЗ”, започна разказа си Гергана. Двамата не са се виждали от завършването преди 19 години, но той я намерил в социалната мрежа с поздрава „Здравей от Ливан!” „Бях забравила откъде е Якуб и си мислих, че е ливанец. А той започна да ми се хвали, че е изпратил дъщерите си в Норвегия”, допълни водещата. След няколко разменени съобщения Фажр Якуб я поканил да му иде на гости, а Гери планирала това да стане по време на лятната почивка. „Проверих полетите и му писах – защо да не дойда сега. Така резервирах пътуване между 31 декември и 4 януари”, продължи да разказва водещата в предаването си.

Тя призна, че заминала напълно неинформирана и неподготвена за Бейрут, но за щастие с камера, с която заснела кратък филм за Фажр и живота му като бежанец.

„Аз съм палестинец от Дамаск. От 5 месеца съм в Бейрут. Наложи се да се преместя от Сирия заради войната. Унищожиха всичко”, разказва самият Якуб във филма на Гергана. Той преминал границата с Ливан само с една раница, в която носел документите за завършеното си образование във ВИТИЗ, лаптоп, документите на къщата си в Сирия и много малко дрехи. „Човек може да е много щастлив без да пълни живота си с вещи, ако има само покрив и хубави спомени”, разсъждава режисьорът, завършил класа на проф. Иван Ичев през 1994 г.

Якуб има 30 написани книги и успешна кариера в Сирия, но преди 5 месеца изоставя абсолютно всичко и бяга в Ливан, след като е успял да спаси дъщерите си в Норвегия, разказа Гергана Стоянова за своя състудент. „Като седнах в самолета и ми стана страшно”, призна водещата. Тя била посрещната в бежанска квартира от 200 кв.м., в която „все едно не са живяли хора от 30 години”, описа Гери. Щом влязла на 31 декември в квартирата, дори нямало ток, но я успокоили, че след малко ще дойде. „Печката, с която се отопляваха всъщност беше една метална тава пълна с въглени. Нямаха телевизор. В някои стаи имаше генератор. Но пък вижте каква хубава трапеза си направихме”, обрисува културния шок, който е преживяла водещата.

Едва щом стъпила в дома на Якуб разбрала, че той не е ливанец, а сириец, който бяга от войната. „На фона на това, което видях там са толкова нелепи нещата, с които се занимаваме ние”, сподели Гергана. Въпреки че не е имало телевизор и за миг домакините й не са изпуснали вниманието й. „Беше ми много интересно. Якуб не успяваше да ми преведе всичко, за което говореха. В един оживен разговор, го попитах какво обсъждат, а той ми каза: „Накъде върви света”.

След като посрещнала Нова година в малкото градче Сейдун, Гергана отишла и до самия Бейрут, заедно с палестинския си приятел. „Навсякъде имаше полицаи, които не може да снимаш”, сподели Гергана. Якуб й разказал подробно за разделението на Бейрут между християни и мюсюлмани и дори я завел на улицата, която служи за граница между двата конфликтни лагера. „Там имаше една 40-етажна сграда. Първо била под владение на християните и ако някой мюсюлманин навлезе в нея го хвърляли от покрива. След това станала владение на мюсюлманите, които правили същото с враговете си”, разкрива потреса си водещата.

Гергана сподели и прекрасните си впечатления от ливанската кухня. „Ядох истинска салата табуле. На техните дюнери добавят мозък, а баничките им са като пърленки, с много подправки и пълнеж по избор”, разказа водещата на готвача шеф Петров, който се оказа е живял в Бейрут в началото на 80-те.

Стоянова сподели, че нейният приятел Фажр вече работи по три поръчки за документални филми, а тя ще му помогне да представи лентата си за бежанците на някой от българските филмови фестивали. „Според Якуб обаче нещата в Сирия няма да се оправят, защото цялата интелигенция вече е избягала. Той прогнозира, че родината му ще се раздели на три”, допълни част от сериозните си разговори с режисьора Гергана.

„Ако трябва да обобщя – това беше опасно-страшно-интересно пътуване, в което за мен луксът беше да имам легло”, завърши изключителната си история водещата на „Усещане за жена” Гергана Стоянова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.