Георги Милков: Африканска агитация и пропаганда

0
265
Георги Милков

Георги МилковПреди време, докато се мотаех из Етиопия, срещнах случайно българин, който бе прекарал дълги години в Бенин. Разказа ми невероятни неща за тази тясна ивица земя, позната на света най-вече като люлката на вуду магията. Човекът се беше лутал бая из дахомейските пущинаци в опити да изследва как е възможно чрез неведоми спиритуални практики да навреш средно голямо африканско говедо в бутилка от кока-кола (250 мл).

И така съдбата го срещнала с най-големия жив магьосник на племето йоруба. Шаманът поканил белия гостенин в колибата си и се поинтересувал от къде идва. Българинът му казал и на свой ред запитал за тайните окултни сили и къде аджеба се крият духовете. Последвала злокобна тишина. Онзи го изгледал с бялото на окото, надигнал се бавно и внимателно плъзнал длан под леопардовата кожа, върху която седял. Извадил оттам пожълтял къс хартия и го поднесъл пред лицето на българина. Нашият човек не можел да повярва на очите си.

В костеливата си ръка шаманът държал снимка на Георги Димитров пред Лайпцигския процес. Невероятно, а? Всъщност тази история има съвсем разумно обяснение. Всеки, който е бил в Котону, знае, че там дори има паметник на „вожда и учителя на българския народ“, издигнат през 80-те години на миналия век. По онова време някогашното могъщо кралство в Западна Африка носи семплото наименование НРБ – Народна република Бенин. Тогавашният президент – другарят Матийо Кереку – дава заръка на всички магьосници в страната да се преквалифицират в партийни агитатори и пропагандисти. Това обяснява и наличието на множество марксистко-ленински брошури и изрезки от „Правда“ и „Работническо дело“ сред инструментариума на бенинските вуду жреци.

Такава е Африка – неверооятна, забавна и по своему очарователна!

Автор: Георги Милков